Na hlavný obsah

Slovensko podpísalo dohodu o obrannej spolupráci s USA

Ide o významný míľnik, povedal Naď.

Slovensko podpísalo dohodu o obrannej spolupráci s USA
Na snímke zľava minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) a jeho americký náprotivok Antony Blinken. Foto: Ministerstvo obrany SR

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) vo Washingtone podpísal Dohodu o spolupráci v oblasti obrany medzi vládami Slovenska a Spojených štátov. Informoval o tom v piatok (4. 2.) rezort obrany. Zmluvu musí odobriť ešte parlament a následne ratifikovať prezidentka.

Spolupráca v oblasti obrany s USA významne prispela k úspešnej transformácii a modernizácii Ozbrojených síl SR, špeciálne vzdušných síl a síl pre špeciálne operácie. Dnes dávame tejto spolupráci primeraný právny základ. Ide o vyjadrenie nášho spoločného záväzku, ako spojencov v rámci NATO, k transatlantickej bezpečnosti,“ uviedol Naď.

Za americkú vládu zmluvu podpísal tamojší šéf rezortu diplomacie Antony Blinken. Podpisu sa zúčastnil aj jeho slovenský náprotivok Ivan Korčok (nom. SaS).

„Táto dohoda uľahčuje našim ozbrojeným silám koordináciu spoločného obranného úsilia, ako je vykonávanie spoločných vojenských cvičení. Vytvorí pravidelnejšie konzultácie medzi našimi krajinami o hrozbách pre našich občanov, medzinárodný mier a bezpečnosť,“ povedal Blinken.

Korčok zdôraznil, že zmluva o obrannej spolupráci je dôležitým krokom, ktorý je v súlade s ústavou a právnym poriadkom a tiež so slovenským úsilím ako člena NATO a EÚ posilňovať spoločnú bezpečnosť.

Dohoda obsahuje aj interpretačné doložky oboch krajín, ktoré potvrdzujú jednotné vnímanie zmluvy. „Posilnenie obrannej spolupráce s hlavným garantom našej bezpečnosti, obzvlášť v čase prehlbujúcich sa neistôt a geopolitických pnutí, je pre Slovensko prirodzeným krokom. Navyše si treba uvedomiť, že tak robíme ako posledná krajina na východnej hranici EÚ a NATO,” doplnil Korčok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko