Na hlavný obsah

Slovensko pošle na Ukrajinu odmínovacie systémy a zdravotnícky materiál

Reagujeme na prosbu Ukrajiny, povedal Heger.

Slovensko pošle na Ukrajinu odmínovacie systémy a zdravotnícky materiál
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovensko pomôže Ukrajine a pošle jej odmínovacie systémy Božena a zdravotnícky materiál. Pomoc bude mať hodnotu 1,7 milióna eur. Informoval o tom počas stredajšieho (16. 2.) rokovania vlády premiér Eduard Heger (OĽANO).

„Reagovali sme na žiadosť z ukrajinskej strany,“ priblížil Heger. „Rozhodli sme sa pomôcť nášmu susedovi v záujme prispieť k vytvoreniu bezpečného prostredia pre obyvateľov Ukrajiny,“ konštatoval s tým, že to bude komunikovať aj ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

„Máme záujem o budovanie úprimných a kvalitných vzťahov s Ukrajinou, čo sa nám darí,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Na Ukrajinu Slovensko pošle dva odmínovacie stroje Božena 5, ktorými disponuje slovenská armáda. Slovensko má podľa Naďa záujem pomôcť Ukrajine odmínovať „obrovské mínové polia, ktoré sú na jej území.“ „Hovorí sa o miliónoch kusov mín,“ dodal Naď.

Vláda sa na takejto pomoci Ukrajine zhodla jednohlasne. „Vláda opäť ukázala, na akých hodnotách stojí,“ konštatoval šéf rezortu obrany. Rozhodnutie vlády víta aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS). Ten sa minulý týždeň zúčastnil rokovaní v Kyjeve s ukrajinským prezidentom i šéfom diplomacie Dmytrom Kulebom.

Ukrajinskí predstavitelia podľa slov Korčoka Slovensko sami žiadali o odmínovacie zariadenia, okrem toho na Ukrajinu poputujú aj defibrilátory či ostatný zdravotnícky materiál. „Je to obranné zariadenie, ktoré môže zabezpečiť, aby civilisti neprichádzali o život,“ povedal Korčok a dodal, že naďalej je najvyšším cieľom diplomatické riešenie napätia na východe Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko