Na hlavný obsah

Slovenský dogdancing zaujal aj Európu

Základným princípom je naštudovanie spoločnej choreografie.

Slovenský dogdancing zaujal aj Európu
Vicemajsterka Európy v dogdancingu trénuje psa. Foto: RTVS

Na Slovensku má tanec so psom, takzvaný dogdancing, asi 20-ročnú tradíciu a je to medzinárodne uznaný kynologický šport.

Sučka Yasi a jej trénerka Alexandra Vavrová sa vlani na jeseň stali vicemajstrami Európy a už o niekoľko týždňov ich čakajú majstrovstvá sveta. Vavrová trénuje okrem Yasi aj psov Robina, Olíviu a Ňuňu.

No a kým Yasi trénuje, Robin sa pripravuje na svoju filmovú rolu pre rovnomenný seriál na Jednotke RTVS, ktorý mal premiéru v nedeľu 6. februára. 

„Robina mám od šteniatka, bol vychovávaný ako asistenčný pes, ale nakoniec som si ho nechala a v súčasnosti je to taký športovo-filmový psík,“ uviedla Vavrová pre televízny regionálny magazín Regina.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Ako tvrdí, Robin zvládol natáčanie s prehľadom ako profesionál. „Sama som prekvapená, ako si ten pes vie zrátať, kde sa nachádza, ako sa to vie naučiť a spolupracovať,“ dodala.

Základným princípom dogdancingu je naštudovanie spoločnej choreografie, doplnenej trikmi a vhodnou hudbou. 

„Tréning nespočíva len v tom, že my psa učíme cviky a triky, ale spočíva v celkovej príprave. Pes má kondičné tréningy, má tréningy poslušnosti, potom zvlášť tréningy na prácu na diaľku či blízko aj technickú prípravu. Pracuje sa s ním ako so samostatným atlétom,“ doplnila Vavrová s tým, že až po splnení takejto prípravy, prichádza k tvorbe choreografie.

„Choreografia je pripravená na konkrétny súťažný ring, pretože niektorý má 20×30 metrov, niektorý 15×20 a moja choreografia je vyrátaná na krok presne,“ uviedla.

Doogdancing má dve súťažné disciplíny-freestyle a heelwork. „Vo freestyle pes predvádza čokoľvek, nachádza sa v rôznych pozíciách v súťažnom ringu, a v hellworku sa nachádza blízko psovoda a predvádza sa najmä vo svojom pohybe, sú tam nejaké predpísané pozície, ktoré musí psík presne dodržiavať.“

Na niektorých choreografiách pracuje trénerka so psom aj dva roky, pri jednoduchších choreografiách ide o nácvik tri až štyri mesiace.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko