Na hlavný obsah

Slovenský export bol v roku 2021 aj napriek jesenným výpadkom rekordný

Výrazne vyšší bol aj dovoz tovaru.

Slovenský export bol v roku 2021 aj napriek jesenným výpadkom rekordný
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Slovenský export bol vlani rekordný. Za celý rok 2021 vývoz tovaru zo Slovenska medziročne vzrástol o 16,3 % a zároveň o takmer desatinu prekročil hodnoty z roku 2019, teda pred pandémiou. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Ovplyvnil to najmä vyšší export motorových vozidiel a trhových výrobkov. Výrazne vyšší bol aj dovoz tovaru. Medziročné rasty o viac ako 50 % zaznamenal dovoz minerálnych palív, a to najmä pre rastúce ceny plynu, elektriny či ropy. Tie stiahli do vyššieho mínusu aj výsledok zahraničného obchodu v poslednom mesiaci roka.

Zo Slovenskej republiky bol vlani podľa predbežných údajov vyvezený tovar v hodnote 88,3 miliardy eur, čo bolo najviac v histórii samostatného Slovenska.

Rekordný bol aj dovoz tovaru

Po minuloročnom poklese (o 5,5 %) sa tak opäť dostal do vyššieho rastu. Rovnako rekordný bol však aj dovoz tovaru, ktorý dosiahol 86,6 miliardy eur a aktuálne medziročne vzrástol až o 19,3 %. Prebytok obchodnej bilancie za január až december 2021 dosiahol 1,7 miliardy eur. Bol síce o polovicu nižší ako v roku 2020, ale súčasne takmer až o 60 % vyšší ako v roku 2019.

Najväčší vplyv na zvýšenie vývozu tovaru zo Slovenska mala najviac obchodovaná trieda v zahraničnom obchode SR – Stroje a prepravné zariadenia – kam patrí aj vývoz áut. Export v tejto triede medziročne pridal napriek odstávkam vo výrobe automobiliek 10,7 % a prekonal aj hodnoty z obdobia pred pandémiou o 7,7 %.

Export vykazoval vyššie hodnoty ako v roku 2019, celkovo osem z 12 mesiacov roka 2021. Stroje a prepravné zariadenia mali vlani 61 % podiel na celkovom vývoze. Ich podiel sa ale oproti roku 2020 aj 2019 mierne znížil.

Najvýraznejšie zvýšenie od mája

Pri dovoze vykázalo na celoročnej báze medziročný nárast všetkých desať tried a deväť z nich prekonalo aj hodnoty spred pandémie. Dovoz najobchodovanejšej triedy – Stroje a prepravné zariadenia medziročne vzrástol o 12,6 % a oproti obdobiu pred pandémiou bol vyšší o 4,1 %. Tvorili tak vlani takmer polovičný podiel na celkovom dovoze. V druhej najobchodovanejšej triede Trhové výrobky vzrástol dovoz medziročne o viac ako štvrtinu a zároveň výraznejšie prekročil hodnoty dovozu v roku 2019.

Celkový vývoz tovaru dosiahol v decembri 2021 hodnotu 7,6 miliardy eur, pri medziročnom raste o 18,5 %. Bolo to najvýraznejšie zvýšenie od mája 2021, keď sa v dynamike exportu prejavil vplyv vysokých prepadov počas jarných mesiacov roku 2020. Celkový dovoz tovaru dosiahol 7,8 miliardy eur a medziročne sa zvýšil o 25 %. Saldo zahraničného obchodu bolo pasívne v objeme 255 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika