Na hlavný obsah

Slovinsko ruší takmer všetky opatrenia proti šíreniu covidu

Ostáva povinnosť nosiť respirátor vo vnútorných priestoroch.

Slovinsko ruší takmer všetky opatrenia proti šíreniu covidu
Ilustračná snímka - pohľad na hlavné mesto Ľubľana. Foto: pixabay.com

Slovinsko v pondelok (21. 2.) zrušilo takmer všetky opatrenia, ktoré zaviedlo v súvislosti so šírením koronavírusu. Informovala o tom v utorok (22. 2.) agentúra DPA.

V Slovinsku prestali napríklad vyžadovať covidový certifikát pri vstupe do hotelov či reštaurácií. Doklad, ktorý potvrdzuje očkovanie proti covidu, jeho prekonanie či negatívny test, nebudú už požadovať ani pri vstupe do krajiny. V platnosti ale zostáva povinnosť nosiť respirátory vo verejných vnútorných priestoroch.

Covidový certifikát nebude potrebný už ani na hromadné kultúrne podujatia. Ďalej ho však budú vyžadovať pri vstupe do zdravotníckych zariadení, opatrovateľských domov či väzníc. Novo sa zrušilo tiež obmedzenie otváracej doby reštaurácií, a otvoril sa tak znovu nočný život v týchto prevádzkach.

Rekordné prírastky zaznamenávalo Slovinsko tento rok v januári a februári, za jeden deň sa potvrdilo až takmer 24 000 prípadov. Už vyše týždňa počet infikovaných klesá, v pondelok zaznamenali zhruba 2 300 pozitívnych prípadov.

Zaočkovanosť proti covidu pritom v Slovinsku nie je vysoká. Dve dávky vakcíny dostalo asi 60 % jeho obyvateľov a posilňujúcu dávku tam má necelá tretina ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet