Na hlavný obsah

Smer-SD podá návrh na odvolanie ministra Mikulca

Podľa Fica riadil činnosť vyšetrovateľov NAKA.

Smer-SD podá návrh na odvolanie ministra Mikulca
Na snímke minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) a šéf Smeru-SD Robert Fico. Foto: TASR, koláž: RTVS

Opozičný Smer-SD podá v pondelok (14. 2.) návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). V piatok (11. 2.) to avizoval šéf Smeru-SD Robert Fico. Mikulec podľa neho riadil činnosť obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Smer chce podať na ministra aj trestné oznámenie.

„O tom, že spáchali trestný čin sabotáže, zneužívania právomoci verejného činiteľa, marenia spravodlivosti, minister nielen vedel, ale aj veci riadil,“ povedal Fico. Mikulec stojí podľa predsedu Smeru-SD na čele organizovanej skupiny. Jej úlohou má byť podľa neho „pozatvárať celú opozíciu“.

Fico ďalej uviedol, že v súvislosti s vyšetrovaním tímu Oblúk Úradu inšpekčnej služby malo dochádzať k „obrovskému ovplyvňovaniu svedkov“. Tvrdí, že vyšetrovatelia začali stíhanie tímu Oblúk na čele s vyšetrovateľkou Dianou Santusovou bez akýchkoľvek dôkazov.

„To, čo použili v boji proti tímu Oblúk preto, aby ich tento tím nevyšetroval a nestíhal, možno ešte v brutálnejšej miere použili proti obvineným a ľuďom, ktorí skončili vo výkone väzby,“ doplnil expremiér.

Obvinených vyšetrovateľov NAKA chráni podľa člena predsedníctva Smeru Roberta Kaliňáka aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. „Keď ich obvinili, tak sa postavila na stranu tejto organizovanej zločineckej skupiny,“ zdôraznil a vyzval ju na reakciu.

Hlas-SD návrh na odvolanie podporí

Podporu návrhu na odvolanie Mikulca už avizovala aj mimoparlamentná strana Hlas-SD. Tá tiež žiada prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby sa začala zaoberať spravodlivosťou a právnym štátom na Slovensku. Uviedol to predseda Hlasu-SD a nezaradený poslanec parlamentu Peter Pellegrini.

Podľa Pellegriniho je zrejmé, že nastoľovanie spravodlivosti, o ktorej koalícia hovorila pred voľbami, sa zmenilo na politickú pomstu. Tvrdí, že Slovensko zjavne stojí na rázcestí, kde sa rozhoduje, či zostaneme demokratickým štátom alebo diktatúrou pár vyvolených, ktorí budú zneužívať moc.

„Je zrejmé, že táto vláda chaosu rezignovala na férovú politickú súťaž a ide jej iba o jedno. Kriminalizovať opozíciu vrátane mojej osoby,“ poznamenal Pellegrini.

Mikulec odmieta, že zasahuje do vyšetrovania

Minister vnútra poprel Ficove slová o tom, že riadil obvinených vyšetrovateľov NAKA.

„K tomu, či som mal mať prístup k informáciám, na ktoré som nemal zákonný nárok, uvádzam, že som nikdy nepožadoval od OČTK takéto informácie! Zároveň som zdôrazňoval prezidentovi PZ, ako aj riaditeľovi ÚIS, aby v maximálnej možnej miere zabezpečili dodržiavanie zákonných postupov bez ohľadu na to, voči komu postup nimi riadených útvarov smeruje,“ uviedol v stanovisku.

Ďalším dôkazom jeho nezasahovania do práce vyšetrovateľov je, že „obe inštitúcie konali, konajú a budú konať slobodne, bez ministrovej najmenšej intervencie.“

„Žiadna organizačná zložka nebola cielene usmerňovaná! Všetky informácie, ktoré som obdržal, ako ich oprávnený prijímateľ, som bez komentárov okamžite odstupoval kompetentným útvarom,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko