Na hlavný obsah

Sociálny domov na Spiši ohrozuje nárast cien energií, nemá z čoho zaplatiť faktúru

Ministerstvo práce prisľúbilo pomoc.

Rapídny nárast cien energií trápi aj viaceré domovy sociálnych služieb. Ohrozuje aj zariadenie v Žehre na Spiši. Jeho vedenie je zúfalé. Cena za plyn v budove vzrástla až o 300 %. Napriek okamžitým úsporným opatreniam, tvrdia, že tento mesiac nemajú z čoho zaplatiť faktúry za energie. Ministerstvo práce prisľúbilo pomoc.

Kým vlani platili v DSS v Hodkovciach za jednotku plynu menej ako 20 eur, tento rok cena stúpla na vyše 90 eur. 

„Je to obrovský 300 % nárast cien,” povedal riaditeľ DSS Domovina Ladislav Vastuško.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V rámci úsporných opatrení, vedenie DSS odstavilo od kúrenia štyri a pol objektu. V nich aktuálne temperuje. Náklady na energie sa tak podarilo znížiť o 20%. Podľa riaditeľa to však nestačí.

„Za mesiac január príde cena faktúry vyššia o 20 000 eur. My budeme musieť, zaplatiť do 15. februára prvú cenu za plyn. Nemáme to z čoho zaplatiť,” dodal Vastuško.

Klienti domova preto už netrávia čas v remeselných dielňach, v rehabilitačnom zariadení či dennej miestnosti, kde zvykli pozerať televízor alebo hrať spoločenské hry. Fungujú už iba v barokovo klasicistickom kaštieli zo 17. storočia. Ten patrí Košickému samosprávnemu kraju.

Riaditeľ požiadal o pomoc vyšší územný celok, krajských poslancov, ako aj poslancov národnej rady. Ak do Hodkoviec nepríde včasná a účinná pomoc, zariadenie budú musieť podľa riaditeľa zatvoriť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko