Na hlavný obsah

Španielsko zruší povinnosť nosenia rúšok v exteriéri

Niekde však ostane v platnosti.

Španielsko zruší povinnosť nosenia rúšok v exteriéri
Na archívnej snímke muž a žena kráčajú s ochrannými respirátormi FFP2 okolo kresby Santu Clausa v Madride. Foto: TASR/AP

Španielsko od budúceho týždňa zruší povinné nosenie rúšok vo vonkajších priestoroch, ktoré bolo v platnosti od konca decembra v dôsledku bezprecedentného nárastu prípadov nákazy koronavírusovým variantom omikron. Podľa agentúry DPA to v piatok (4. 2.) uviedla španielska ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová.

Po potvrdení, že úrovne nákazy dosiahli vrchol, španielsky kabinet na budúci utorok (8. 2.) zruší túto povinnosť a vláda očakáva, že príslušné zmeny prijmú od štvrtka (10. 2.), povedala Dariasová pre rozhlasovú stanicu Cadena SER.

Nosenie rúšok však zostáva v platnosti vo vnútorných verejných priestoroch vrátane verejnej dopravy a aj v exteriéri kedykoľvek v prípade, keď občania nebudú môcť dodržať bezpečné rozstupy 1,5 metra.

Nariadenie nosiť rúška v exteriéri prijali 22. decembra minulého roka v čase, keď sa mnohí pripravovali na stretnutie s rodinami pred vianočnými sviatkami a bolo hlavnou reakciou tamojšej vlády na šírenie variantu omikron, konštatuje DPA.

Rozhodnutie sa stalo terčom kritiky niektorých expertov, podľa ktorých išlo len o kozmetické opatrenie s malým účinkom na zastavenie nákazy.

Podľa oficiálnych údajov španielskeho ministerstva zdravotníctva šírenie vírusu nabralo na rýchlosti vlani v novembri a vyvrcholilo 21. januára s 3 418 novými infekciami na 100 000 obyvateľov za dva týždne, čo je pandemický rekord.

Nákaza sa odvtedy spomalila a tento 14-dňový údaj sa vo štvrtok znížil o 1 000 nakazených na 100 000 obyvateľov – na 2 420.

Nižšie zaťaženie nemocníc a menej hospitalizácií než v uplynulých vlnách pripisujú španielske úrady takmer 81-percentnej zaočkovanosti 47-miliónovej populácie krajiny, píše DPA. Španielsko oficiálne zaznamenalo vyše 94 000 úmrtí spojených s ochorením COVID-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet