Na hlavný obsah

Spisovateľka Daniela Hivešová-Šilanová venovala celý život práci s Rómami

Od jej narodenia uplynulo 70 rokov.

Spisovateľka Daniela Hivešová-Šilanová venovala celý život práci s Rómami
Na snímke Daniela Hivešová-Šilanová. Foto: TASR

Spisovateľka, dramaturgička a publicistka Daniela Hivešová-Šilanová bola ako jedna z dvoch Sloveniek v roku 2005 nominovaná na Nobelovu cenu za mier.

Daniela Hivešová-Šilanová sa narodila 1. februára 1952 v Bratislave. Vyštudovala na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave slovenský jazyk a estetiku. Najskôr pracovala vo vydavateľstve Smena.

Ako dramaturgička a scenáristka sa realizovala v Podtatranskom divadle v Spišskej Novej Vsi a v divadle Romathan v Košiciach, ktoré založila s manželom. Divadelnej problematike sa venovala aj ako pedagogička na Strednej umeleckej škole v Košiciach.

Prvý ročník festivalu rómskej hudby

Publikovať začala v Novom slove mladých. Vydala viacero zbierok, napríklad Tanečnica (1974), Pohyb bez teba (1979), Okamih optimizmu (1985) alebo Cigánske leto (1989).

Pre deti napísala rozprávky Zuzankine motýle a Chlapec s čajkou (1994), Vtáčatko Koráločka (1996) a Zvončekový mužíček (2000). Pre rómske divadlo Romathan vytvorila hry Miesto pre Rómov (Than perdal o Roma, 1992) a Veľký primáš Baro (Baro primašis Baro, 1994).

Od roku 1991 pôsobila Hivešová-Šilanová v Združení Jekhetane-Spolu, vydávajúcom periodikum Romano nevo ľil, v ktorom bola šéfredaktorkou. Organizovala tiež rôzne projekty na rómsku tému či koncerty rómskych hudobníkov a spevákov.

V roku 2007 sa na jej popud uskutočnil prvý ročník festivalu rómskej hudby, tanca, spevu, divadla a poézie Rómovia na Spišskom hrade. Jeho súčasťou bola rekonštrukcia prijatia rómskej delegácie cisárom Žigmundom Luxemburským z roku 1423. Panovník vydal vtedy ich vodcovi Ladislavovi ochrannú listinu.

Ocenenia aj vyznamenania

„V podstate som mala tri životy: súkromný, literárny, ktorý už upadol do zabudnutia – a rómsky,“ povedala v jednom zo svojich rozhovorov neúnavná bojovníčka proti rasovej neznášanlivosti, predsudkom, diskriminácii a nespravodlivosti. Daniela Hivešová-Šilanová zomrela 26. augusta 2008 v Prešove vo veku 56 rokov.

V roku 2002 získala od bývalého prezidenta SR Rudolfa Schustera medailu za boj proti rasizmu. V roku 2008 dostala in memoriam Cenu za ľudskosť 2008 udeľovanú Úradom splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity.

Pri príležitosti 24. výročia vzniku Slovenskej republiky v januári 2017 udelil bývalý prezident SR Andrej Kiska Hivešovej-Šilanovej štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy in memoriam, za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti publicistiky a divadelného umenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko