Na hlavný obsah

Viaceré krajiny vrátane Británie vyzvali svojich občanov, aby opustili Ukrajinu

Ide o Holandsko, Lotyšsko či Japonsko.

Viaceré krajiny vrátane Británie vyzvali svojich občanov, aby opustili Ukrajinu
Britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR

Spojené kráľovstvo v piatok (11. 2.) odporučilo svojim občanom, aby Ukrajinu opustili, kým na to môžu ešte využiť komerčné prostriedky. Zároveň varovala pred akýmikoľvek cestami do tejto krajiny. Zhromažďovanie ruských síl pri hranici s Ukrajinou od januára podľa britskej vlády zvýšilo hrozbu vojenského zásahu, informovala agentúra Reuters.

Ak sa predsa len niektorí britskí občania rozhodnú na Ukrajine zostať, mali by podľa Londýna zostať v strehu, sledovať médiá a odporúčania britského ministerstva zahraničia a uistiť sa, že majú platné cestovné doklady.

Britský premiér Boris Johnson v piatok pri virtuálnom rokovaní s lídrami Spojených štátov, Talianska, Poľska, Rumunska, Francúzska, Nemecka, NATO, Európskej rady a Európskej komisie podľa svojej kancelárie v súvislosti so situáciou na Ukrajine vyjadril obavy o bezpečnosť v Európe.

Johnson podľa toho istého oznámenia hovoril o tom, že spojenci v NATO „musia dať úplne jasne najavo, že ak Rusko urobí zničujúce a deštruktívne rozhodnutie napadnúť Ukrajinu, bude pripravený veľký balík ekonomických sankcií“.

Británia nie je prvá

Ako prvé vo štvrtok (10. 2.) odporučili svojim občanov necestovať na Ukrajinu či opustiť ju čím skôr Spojené štáty. V piatok ich nasledovali aj Holandsko, Japonsko a Lotyšsko s Veľkou Britániou. Slovensko ani Česká republika zatiaľ podobné varovanie svojim občanom nedali.

Holandská rozhlasová stanica BNR tiež uviedla, že Holandsko plánuje premiestniť svoju diplomatickú misiu z Kyjeva do Ľvova na západe Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet