Na hlavný obsah

Spojené štáty zatvorili svoje veľvyslanectvo v Minsku

Umožňujú tiež odchod pracovníkov z ambasády v Moskve.

Spojené štáty zatvorili svoje veľvyslanectvo v Minsku
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR

Americké ministerstvo zahraničných vecí v pondelok (28. 2.) oznámilo prerušenie aktivít na veľvyslanectve Spojených štátov v Minsku, s odvolaním sa na nešpecifikované bezpečnostné obavy spojené s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Z rovnakých dôvodov USA začali umožňovať pracovníkom ambasády v Moskve odchod z Ruska. Ruské jednotky v uplynulých dňoch útočia na Ukrajinu aj z Bieloruska.

„Podnikli sme tieto kroky v dôsledku bezpečnostných a ochranných otázok vyplývajúcich z nevyprovokovaného a neoprávneného útoku ruských vojenských síl na Ukrajinu,“ uviedol šéf americkej diplomacie Antony Blinken k vývoju diplomatických misií v Rusku a Bielorusku. Podľa agentúry AP sa možnosť odísť z Ruska týka „chýbajúcich“ zamestnancov moskovskej ambasády, denník The New York Times píše o diplomatoch.

Personál na oboch ambasádach podľa denníka výrazne zredukovali už pred ruskou inváziou, ktorá sa začala vo štvrtok (24. 2.). Ruskí vojaci útočia okrem iného zo severu na Kyjev, pričom Moskva na túto ofenzívu využíva aj bieloruské územie.

Ukrajinská vláda podozrieva režim bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka, že sa chystá ruskú ofenzívu podporiť aj vlastnými jednotkami, Lukašenko to odmieta.

USA už pred vypuknutím konfliktu uzavreli svoje veľvyslanectvo v Kyjeve, pričom zvyšných amerických pracovníkov presunuli najskôr do Ľvova a následne do Poľska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet