Na hlavný obsah

Srdce slovenskej darkyne zachránilo život päťročnému dievčatku

Transplantácii pomohol netradičný transport.

Lekári v Prahe transplantovali päťročnému dievčatku z Česka srdce od slovenskej darkyne. Podarilo sa to vďaka metóde transportu bijúceho srdca. To dokáže predlžiť životnosť srdca mimo tela až na 10 hodín.

Srdce zo Slovenska putovalo do Česka k 5-ročnému dievčatku vďaka novej metóde transportu bijúceho srdca. Pri tradičných metódach by takú dlhú cestu srdce nezvládlo.

„V tomto prípade my umiestnime srdce do modulu, kde sa prekrvuje a okysličuje v uzavretom okruhu. Ide o veľmi sofistikovaný mimotelový obeh. Interval, ktorý je zhruba 4 hodiny pri odbere na studenom ľade, sme schopní zdvojnásobiť na 8 až 10 hodín,“ vysvetlil prednosta Kliniky kardiovaskulárnej chirurgie IKEM Ivan Netuka.

Tento výnimočný prípad sa odohral na sklonku minulého roka. Cesta lekárskeho tímu pre srdce trvala 14 hodín. Do prevozu sa zapojila armáda. Využili pozemnú i leteckú dopravu a zložky integrovaného záchranného systému SR i ČR.

Pri transplantácii srdca musí zafungovať zhoda medzi darcom a príjemcom napríklad v krvnej skupine či veľkosti srdca. Novú metódu využil IKEM za posledný rok v piatich prípadoch zo 45. Predposledným pacientom bol pán Ondrej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko