Na hlavný obsah

Stane sa invázia Ruska na Ukrajinu realitou? Niektoré média hovoria o konkrétnom dátume

Ruská diplomacia popiera, že by mala v pláne na Ukrajinu zaútočiť.

Stane sa invázia Ruska na Ukrajinu realitou? Niektoré média hovoria o konkrétnom dátume
Na snímke sa konvoj ruských obrnených vozidiel presúva po diaľnici na polostrove Krym. Foto: TASR

Ruská invázia na Ukrajinu by sa mohla začať v stredu 16. februára. Uviedol to vo svojej správe server Politico s odvolaním sa na tri oficiálne zdroje z Washingtonu a Európy.

Spolupracovníci amerického prezidenta Joea Bidena verejne konkrétny dátum potvrdiť nechceli, iba uviedli, že v rozpore s predchádzajúcimi verejnými špekuláciami a očakávaniami by Rusko inváziu mohlo začať pred koncom olympijských hier v Pekingu 20. februára.

Moskva popiera, že by mala v pláne na Ukrajinu zaútočiť.

Podobne sa vyjadrujú aj niektoré ďalšie spravodajské servery. The Wall Steet Journal napísal, že USA oznámili spojencom, že Rusko by mohlo zaútočiť v stredu (16. 2.), aj keď bezpečnostný poradca Jake Sullivan povedal iba to, že invázia by sa mohla začať ešte v čase konania zimných olympijských hier v Pekingu.

Invázia sa možno začne ešte pred koncom olympiády

Do piatka (11. 2.) sa mnohí americkí predstavitelia a externí analytici domnievali, že ak by ruský prezident Vladimir Putin inváziu nariadil, mohol by s tým počkať až do ukončenia hier z úcty k čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi.

Informáciu o strede (16. 2.) ako možnom dni začatia ruskej invázie na Ukrajinu zverejnil s odvolaním sa na svoje zdroje tiež nemecký magazín Der Spiegel.

Podľa neho boli informácie, ktoré Američania spojencom z NATO poskytli, veľmi detailné a podložené mnohými zdrojmi. „Podľa znalcov je však možné, že USA zámerne vypúšťajú informácie, aby ruské útočné plány torpédovali,“ uviedol Der Spiegel.

Podľa úradníkov a diplomatov, na ktorých sa odvoláva Politico, Sullivanove verejné komentáre sú rozvážnejšie ako dôverné informácie poskytnuté diplomatom.

Očakávajú aj kybernetické útoky

V nich USA uvádzajú budúcu stredu (16. 2.) ako možný začiatok invázie a varovali, že predtým alebo v rovnakom čase sa dajú očakávať aj kybernetické útoky.

Americký minister zahraničia Antony Blinken v sobotu (12. 2.) uviedol, že k invázii by mohlo dôjsť „kedykoľvek“. Zdôraznil ale, že USA nevedia, či sa prezident Vladimir Putin už rozhodol. „Ale vieme, že je schopný konať veľmi rýchlo,“ dodal Blinken.

Ruská diplomacia odmieta americké varovania pred možnou inváziou ako „hystériu“ a „dezinformácie“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet