Na hlavný obsah

Starostovia z okolia letiska Sliač nesúhlasia s obrannou dohodou, zvažujú petíciu

Boja sa negatívnych dôsledkov na región.

Primátori a starostovia z okolia letiska Sliač nesúhlasia s obrannou dohodou Slovenska s USA a zvažujú petíciu za vypísanie referenda. Obávajú sa negatívneho dosahu zmluvy na kvalitu života obyvateľov. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) ich ubezpečuje, že obranná zmluva nebude mať negatívny dopad na región.

Zvýšený hluk z letiska, či negatívne dopady na životné prostredie. Nedôvera primátorov stredného Slovenska k obrannej dohode s USA stále pretrváva aj po jej podpise.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Trošku nás mrzí, že celý tento proces prebehol rýchlo, že nebol priestor na nejakú zásadnú diskusiu, ktorú by sme vedeli presunúť aj smerom k občanom,“ povedal primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Odpovede, ktoré dostali primátori z rezortu obrany, im nestačia. Žiadajú aj písomné garancie napríklad toho, že civilná časť letiska Sliač bude zachovaná aj po prílete stíhačiek F16.

„Ale zároveň sa nevzdávame myšlienky vyhlásenia referenda nami ako samosprávy. Podotýkam apolitické referendum. Ak dôjde k tomu, že to referendum reálne vyhlásime, tak potom oslovíme o spoluprácu všetky samosprávy v rámci Slovenska,“ uviedla primátorka mesta Sliač Ľubica Balgová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny