Na hlavný obsah

Štát podporí mliečny sektor 10 miliónmi eur, chovatelia však žiadajú viac

Problémy v sektore sú dlhodobé.

Štát podporí mliečny sektor 10 miliónmi eur, chovatelia však žiadajú viac
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štát dá do produkcie mlieka 10 miliónov eur. Mimoriadna pomoc by mala pokryť straty chovateľov, zastaviť úbytok zvierat aj výroby mlieka. Vlani klesol počet zvierat určených na mlieko dvakrát výraznejšie ako v predchádzajúcich rokoch. Sebestačnosť klesla na 80 %. Chovatelia pomoc vítajú. No žiadali viac ako trojnásobok.

V Kozárovciach chovajú dojnice už asi 50 rokov. Udržať stav 300 kusov je čoraz ťažšie. Na každý liter mlieka majú totiž aktuálne stratu 4 až 5 centov. Problémy chovateľov sú dlhodobé a týkajú sa poľnohospodárov naprieč celým Slovenskom. Listom sa preto obrátili na ministerstvo pôdohospodárstva a žiadajú systémové kroky aj mimoriadnu podporu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Chovatelia tvrdia, že žiadajú len podpory, ktoré ich dorovnajú s farmármi v zahraničí. „Máme pripravený rozsiahly program podpory tak pre ustajnené kravy, ako aj pre pasúci sa dobytok. Pre nadchádzajúce programové obdobie sa podpora na jednu dojnicu dostane cez 500 eur, čo bola aj požiadavka zväzu, takže veríme, že zastabilizujeme stav dojníc,“ povedal minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO).

Platby v novej výške však k chovateľom prídu až od budúceho roka, na čo niektorí farmári nemusia vydržať čakať. Vlani pre zlú situáciu skončili asi dve desiatky chovov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika