Na hlavný obsah

Slovensko spustí očkovanie detí treťou dávkou

Na rozhodnutie EMA už nebude čakať.

Ministerstvo zdravotníctva spúšťa dobrovoľné očkovanie detí od 12 do 17 rokov posilňujúcou dávkou. Prihlasovací formulár o niekoľko dní zverejnia na stránke korona.gov.sk.

Napriek tomu, že Európska lieková agentúra (EMA) očkovanie detí treťou dávkou stále neschválila, rezort zdravotníctva tak urobil po odporúčaní slovenských odborníkov. Podľa pediatričky sa však rodičia nemusia obávať, že by dve dávky vakcíny ich deťom nestačili.

Ak je dieťa zaočkované dvomi dávkami vakcíny, problém môže nastať napríklad aj na hraniciach s Rakúskom. Ich systém totiž pri vstupe do krajiny vyžaduje aj tretiu dávku, alebo dve a PCR test. Zaňho si rodičia musia zaplatiť približne 50 eur.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Rakúsko rozlišuje deti do 12 rokov a deti nad 12 rokov. V prípade detí do 12 rokov sa na ne vzťahujú tie isté podmienky ako na sprevádzajúcu osobu. Naopak, pre deti nad 12 rokov platia tie isté podmienky ako pre dospelé osoby,“ priblížil Martin Klus (SAS), štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí.

Ministerstvo zdravotníctva so spustením očkovania detí od 12 do 17 rokov booster dávkou, čakalo na rozhodnutie Európskej liekovej agentúry. Tá sa však doteraz nevyjadrila, preto sa rezort zdravotníctva rozhodol, že ďalej nebude čakať. Registráciu spustia na základe odporúčaní našich odborníkov a to už o niekoľko dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko