Na hlavný obsah

Štát začína s likvidáciou rádioaktívneho odpadu nemocníc

Zdravotníckym zariadeniam pomôže štátny JAVYS.

Štát začína s likvidáciou rádioaktívneho odpadu nemocníc
Na snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) a riaditeľ nemocnice AGEL Komárno Miroslav Jaška počas tlačovej konferencie. Foto: TASR

Nemocnice a zdravotnícke zariadenia sa môžu zbaviť starých rádioaktívnych materiálov tým, že ich ponúknu štátnej spoločnosti JAVYS, ktorá ich zlikviduje. Uviedol to v pondelok (7. 2.) minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

„Dnešným dňom začíname zbierať rádioaktívny odpad. JAVYS ho uskladní v Jaslovských Bohuniciach a bude ho postupne likvidovať,“ doplnil Sulík s tým, že problém je dlhodobý a zodpovední pred nim desiatky rokov zatvárali oči.

„Historické rádioaktívne materiály sú dlhodobo skladované v niektorých zariadeniach, boli využívané pri liečbe a diagnostike onkologických pacientov alebo pri vedeckých činnostiach,“ vysvetlil Sulík.

Prevádzky sa môžu prihlásiť samy

Ministerstvo hospodárstva je stopercentným akcionárom spoločnosti JAVYS. „Ako jediná má úradné povolenie, aby mohla likvidovať rádioaktívny odpad,“ uviedol minister.

„Zdroje budeme identifikovať, následne ich naše tímy zozbierajú a prebehne ďalšia identifikácia,“ uviedol k procesu generálny riaditeľ spoločnosti JAVYS Peter Štullater.

Ako doplnil, v rámci tohto procesu úzko spolupracujú s Úradom verejného zdravotníctva SR a aj rezortom zdravotníctva. Tie aktuálne mapujú situáciu a zisťujú, ktoré prevádzky disponujú rádioaktívnym odpadom, prihlasovať sa však môžu aj samy. „Do konca mesiaca, možno v marci, budeme presne vedieť, kde sa čo nachádza,“ doplnil Sulík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko