Na hlavný obsah

Štát zvyšuje testovacie kapacity, používajú sa už aj LAMP testy

Sú takmer rovnako citlivé ako PCR testy.

Štát rozširuje možnosti bezplatného testovania. Od štvrtka (10. 2.) sa používajú aj kloktacie LAMP testy. Odbery sa robia v mobilnej ambulantnej jednotke. Pri objednávaní cez štátny web si však ľudia nebudú môcť zvoliť tento typ testu ani si vybrať termín. Rozhoduje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

V prvej pilotnej fáze sa začali LAMP testy používať v Prešove, Brezne a Trnave. Vzorka sa neodoberá výterom z nosohltana, ale kloktaním.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„LAMP test je založený na hybridizácii nukleovej kyseliny rovnako ako PCR, čiže je takmer rovnako citlivý. Ide o odber kloktaním, neskôr sa vzorka v mobilnom laboratóriu inaktivuje a prebehne LAMP reakcia a vyhodnotí sa, či pacient je alebo nie je pozitívny,“ povedal biochemik Pavol Čekan.

Výsledok sa ľudia nedozvedia na mieste. Príde vám v SMS správe od NCZI a to niekoľko hodín. Nárok na bezplatné testovanie má človek v prípade, že pociťuje príznaky koronavírusu alebo bol v kontakte s pozitívnym človekom.

„Postup je nasledovný, človek sa štandardne prihlási prostredníctvom stránky korona.gov na PCR test a v prípade, že si nebude vyžadovať jeho zdravotný stav vyslovene testovanie PCR, následne bude presmerovaný práve na testovanie LAMP testom,“ povedala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko