Na hlavný obsah

Štátny tajomník Majer k dohode DCA: Nebude tu nekontrolovateľná činnosť

Odpovedal tiež na otázky starostov Sliača či Kuchyne.

Štátny tajomník Majer k dohode DCA: Nebude tu nekontrolovateľná činnosť
Diskusia v relácii Klub komunálnej politiky na Rádiu Regina. Foto: RTVS

Obranná dohoda SR s USA (DCA) len vytvorí ďalšie možnosti prehĺbenia spolupráce s NATO a vytvorí nové možnosti investícií do zariadení. V diskusnej relácii Klub komunálnej politiky na Rádiu Regina to v stredu (2. 2.) uviedol štátny tajomník ministerstva obrany Marian Majer.

Odmietol tvrdenie, že USA obsadia letiská v Sliači a Kuchyni ako svoje letecké základne zadarmo a bude tam povolený vstup len so súhlasom USA či nepovolená munícia.

„Stále tam budú slovenské základne, slovenské lietadlá a slovenskí vojaci. Niektoré časti zariadení budú vyčlenené pre použitie pre ozbrojené sily Spojených štátov s tým, že všetko bude dopredu koordinované. Nebude tu nekontrolovateľná činnosť a nebude to mať dosah na konkrétne regióny mimo letísk,“ vysvetlil.

Celú diskusiu si môžete pozrieť tu, je zverejnená aj na facebookových profiloch Rádia Regina:

K otázke dovozu jadrových zbraní uviedol, že v procese sú mechanizmy nielen na schvaľovanie v parlamente, ale aj kontrolu a vzájomnú koordináciu. „Nemôžu dovážať čokoľvek a už vôbec nie jadrové zbrane,“ povedal Majer.

Na tvrdenie, že na základe DCA môžu americkí vojaci zobrať hocikomu ľubovoľný majetok, napríklad záhradu, ak ju potrebujú na svoju činnosť, reagoval, že nič také zmluva neustanovuje a taký zámer byť nemôže. „Bol by šialencom niekto, kto by s tým súhlasil na úrovni vlády. Bude tu pravidelný koordinačný mechanizmus,“ doplnil.

Otázky k hluku či počtu letov

Primátorka mesta Sliač Ľubica Balgová uviedla, že ju mrzí, že vláda neposkytla štúdiu smerom k hluku, hustote lietania či vplyvom na životné prostredie po nákupe stíhačiek F-16. Pýta sa, či sa otázka podpisu zmluvy nedá riešiť spôsobom referenda. Dodala, že v prieskume, ktorý robila, sa ľudia vyslovili proti americkým základniam.

„To vytvára nepravdivý obraz, že tu niekto bude vytvárať americké základne. Základne budú naďalej slovenské, Sliač bude slovenským letiskom,“ vysvetlil Majer. Smerom k hluku a ostatným otáznikom dodal, že štúdiu o F-16 nie je možné poskytnúť, keďže ich krajina zatiaľ nemá. Navyše ide podľa neho o spájanie dvoch vecí, ktoré spolu nesúvisia.

Starosta Kuchyne Róbert Bujna sa pýtal na to, či sa bude lietať napríklad aj v noci či počas víkendov alebo pohrebov v obci a koľko letov nad obcou bude. „Dohoda nestanovuje konkrétne procesy, ktoré nastanú. Neustanovuje, koľko tu bude vojakov a letov. Bude to závisieť od toho, akým spôsobom budú naplnené konkrétne ustanovenia. Ak nebude zhoda na úrovni parlamentu, že nepríde 200 vojakov, ale len 100, ovplyvní to intenzitu procesov,“ podotkol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko