Na hlavný obsah

Štefan Demjén vykonal prvú operáciu rázštepu, založil aj slovenskú plastickú chirurgiu

Narodil sa pred 110 rokmi.

Štefan Demjén vykonal prvú operáciu rázštepu, založil aj slovenskú plastickú chirurgiu
MUDr. Bohuslav Doležal, profesor Štefan Demjén, profesor František Mariš a MUDr. Ladislav Košťál. Foto: lekarskenoviny.sk

Lekár, chirurg a zakladateľ slovenskej plastickej chirurgie profesor Štefan Demjén sa narodil 15. februára 1912 v Banskej Bystrici.

Ako píše portál lekárskenoviny.sk študoval na pražskej lekárskej fakulte a štúdium ukončil v roku 1938. Ako sekundár nastúpil na chirurgické oddelenie v Banskej Bystrici k primárovi Danielovi Petelenovi.

Praxoval na krčnom oddelení v Bratislave a robil zástupcu asistenta na bratislavskej chirurgickej klinike u profesora Konštantína Čárskeho. Po skončení druhej svetovej vojny nastúpil do funkcie riaditeľa nemocnice v Rožňave, kde pôsobil ako primár na chirurgii.

Ako chirurg v okresnej nemocnici operoval všetko. S plastickou chirurgiou začal po tom, ako k nemu prišla žena s dieťaťom, ktoré malo rázštep pery a podnebia.

Prvá operácia rázštepu

Demjén pozbieral všetky vedomosti zo školy a skúsenosti od Čárskeho a Petelena. Po dvoch týždňoch príprav zoperoval úspešne svoj prvý rázštep. Na Slovensku bol prvý a uvedomil si, že v krajine nie je ani jeden plastický chirurg.

Vojna zanechala veľa popálených a zohavených ľudí, ktorým nemal kto pomôcť. V susednom Česku už v roku 1927 založil profesor František Burian oddelenie plastickej a rekonštrukčnej chirurgie. Demjén sa vzdal riaditeľského miesta a cestoval do Prahy. Hoci tam stážoval bez nároku na honorár, nevenovali sa mu.

Rozhodol sa preto, že napíše list do Anglicka, konkrétne plastickému chirurgovi Sirovi Archibaldovi McIndoeovi. „Keď prídete, budem veľmi rád a budem sa vám venovať,“ znela odpoveď. Zbalil si veci a odišiel do Anglicka.

Štipendium a pôsobenie v USA

V roku 1950 získal ako prvý Slovák dekrét z odboru plastickej chirurgie. V Bratislave mu vytvorili dvadsaťposteľové oddelenie. Od roku 1952 sa stal prednostom kliniky plastickej chirurgie v Bratislave.

V roku 1967 dostal štipendium do USA. Rok pôsobil na univerzite v New Yorku. Ponúkli mu, aby prednášal a operoval na univerzite v Iowe, miesto prijal.

Zarobil si peniaze a vrátil sa domov. Po návrate však zistil, že nemá nástupcov. Začal preto cestovať po Slovensku a pripravovať ďalších odborníkov.

„Jeho zásluhou v rokoch 1965 a 1972 v Bratislave zorganizovali Svetové kongresy plastickej a estetickej chirurgie. Bol to skvelý chirurg, ktorý začínal z ničoho a za dvadsať rokov dokázal dobehnúť svetové trendy. Chodil po svete, vstrebával a aplikoval všetky nové spôsoby,“ spomína lekár Ladislav Košťál.

Ako dodal, Demjén bol veľkým prínosom, zaslúžil sa o vývoj a výrobu transplantačných nástrojov. Napísal dve monografie a veľa ďalších odborných štúdií. 

Chirurg zomrel 7. augusta 2001 vo veku 89 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko