Na hlavný obsah

Stredoškoláci sa obávajú maturít, aliancia sa chce stretnúť s Gröhlingom

Nechcú ich však zrušiť úplne.

Stredoškoláci sa obávajú maturít, aliancia sa chce stretnúť s Gröhlingom
Na snímke maturanti s ochrannými rúškami prichádzajú do školy pri obnovení prezenčného vyučovania na Gymnáziu Jána Adama Raymana v Prešove. Foto: TASR

Maturity by mali zohľadniť dôsledky pandémie na školstvo. Žiada to Aliancia stredoškolákov podľa ktorej súčasní maturanti nie sú v závidenia hodnej situácii, keďže väčšinu štúdia strávili na vzdelávaní na diaľku.

Nechcú ich však zrušiť úplne. Požiadali ministra Branislava Grohlinga o stretnutie. Maturity sa ale uskutočnia v štandardnom režime. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Lucia Nagyová.

Maturanta Stanislava čakajú už v marci prvé skúšky dospelosti. Tvrdí, že je pripravený, napriek tomu cíti obavy. „Počas dištančnej výučby sme mali online hodiny. Počas toho sme si zháňali poznámky, materiály, učili sme sa. Buď samoštúdium, alebo na online hodine.“

Aliancia stredoškolákov chce s ministrom školstva diskutovať o zmäkčení podmienok tohtoročných maturít, ktoré by zohľadnilo aj pandemické štúdium.

„To sú jednoducho fakty, ktoré vyplývajú z našich dát a dotazníkov. Niekoľko tisíc maturantov bude žiadať, aby minimálne prehodnotil svoje rozhodnutie, aby našli nejakú strednú cestu, ktorou nebudú musieť úplne zrušiť maturity, ale zároveň plne zohľadnia pandemickú situáciu,“ vysvetlil Kristián Krivda.

Maturity v budúcnosti

Diskutovať chcú aj o novej podobe maturít v budúcnosti. Tá by mala prihliadať okrem iného aj na priebežné vedomosti z celého štúdia – súčasťou by mohli byť podľa Krivdu aj záverečné práce. Študentov však nenechali učitelia napospas.

„Stále tu niekto hovorí o zmäkčení, ale nám stále platia požiadavky maturitnej skúšky. Buď sa niekto zamyslí nad tým, či sú cieľové požiadavky dobre nastavené, alebo nie. Zrušiť maturitnú skúšku už tretíkrát po sebe nie je v prospech samotných žiakov,“ konštatoval Pavel Sadloň zo Zväzu školských asociácií a združení Slovenska.

Študentom by totiž mohlo prischnúť označenie akejsi covidovej generácie, ktorú by mohli v budúcnosti vnímať ostatní ako menej hodnotnú.

Ministerstvo však maturity rušiť nebude. „Zmena bude v prípade predĺženia času externej časti maturitnej skúšky a písomnej formy internej časti v každom vyučovacom predmete o 15 minút,“ dodala Renáta Vítková z tlačového oddelenia.

Dodala, že školy tiež upravia zadania ústnej formy internej časti tak, aby otázky odzrkadlovali spôsob štúdia v období dištančného vyučovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál