Na hlavný obsah

Štvrtý stupeň lavínovej hrozby uzavrel doliny, záchranári vystríhajú turistov

Masa snehu ohrozovala aj lyžiarske stredisko.

Štvrtý stupeň lavínovej hrozby uzavrel doliny, záchranári vystríhajú turistov
Ilustračná snímka. Foto: TASR

V Západných Tatrách a Malej Fatre platí štvrtý stupeň lavínového nebezpečenstva. Hrozí pri ňom aj samovoľný pád lavíny, ktorá môže zasiahnuť turistické chodníky. Záchranári preto varujú pred túrami v týchto horách. Preventívne odstrelili aj lavínu v Roháčoch. Masa snehu ohrozovala tamojšie lyžiarske stredisko.

Žiarska dolina v Západných Tatrách býva v zime plná turistov a skialpinistov. Pre lavínovú hrozbu je však v týchto dňoch zavretá. „Očakávame, že vzniknú lavíny. Môžu byť veľmi veľké a môžu zasiahnuť aj údolné trasy v dolinách,“ povedal Filip Kyzek, lavínový špecialista zo Strediska lavínovej prevencie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na záberoch stacionárnej kamery horskej služby vidno, ako výrazne pribudol sneh pri Žiarskej chate. Prístupovú cestu pritom lavína zasype už vtedy, keď je pri chate viac ako 80 centimetrov snehu. Výstrahu horskej služby návštevníci hôr zobrali vážne a v Žiarskej doline sme stretli len tých, ktorí tu prišli pracovať.

„Štvrtý stupeň spravidla netrvá dlho. V podstate jeden, dva, maximálne tri dni po snežení. Potom sa situácia začína zlepšovať, pomôže nám k tomu ja slnko. Takže na víkend je predpoklad, že by nemala byť takto kritická situácia,“ dodal Kyzek.

Najviac lavínových nešťastí sa však stáva pri nižších stupňoch lavínového nebezpečenstva, keď sa do vysokohorského terénu vyberie viac ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny