Na hlavný obsah

Súdny dvor EÚ zamietol poľskú a maďarskú žalobu na spojenie eurofondov a právneho štátu

Podľa súdu je to v súlade s právom EÚ.

Súdny dvor EÚ zamietol poľskú a maďarskú žalobu na spojenie eurofondov a právneho štátu
Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu. Foto: RTVS

Súdny dvor Európskej únie (EÚ) v stredu (16. 2.) zamietol žalobu Maďarska a Poľska na spojenie právneho štátu a európskych fondov. Podľa sudcov v Luxemburgu je podmienenosť čerpania peňazí dodržiavaním princípov právneho štátu v súlade s únijným právom.

EÚ zavedením pravidla, ktoré má ochrániť spoločný rozpočet pred zneužívaním, neprekročila svoje právomoci, konštatoval súd k jednej z hlavných námietok Varšavy a Budapešti. Európska komisia (EK), ktorá čakala na výrok únijnej justície, bude teraz môcť mechanizmus prvýkrát využiť, ak Poľsko a Maďarsko nevypočujú jej výčitky týkajúce sa napríklad nezávislosti justície.

Spory trvajú už roky

Inštitúcie EÚ niekoľko rokov vedú s oboma krajinami konanie pre obavu, že tieto štáty porušujú európske hodnoty, akými sú nezávislosť justície, pluralita médií či akademická sloboda. Členské štáty sa však aj pre bezvýslednosť tohto postupu predvlani napriek odporu Poľska a Maďarska zhodli s Európskym parlamentom (EP) na zavedení podmienečnosti, ktorá dáva Komisii možnosť obmedziť vyplácanie univerzálnych fondov.

Vlády vo Varšave a Budapešti sa vlani spoločne obrátili na súd s tým, že EÚ porušuje svoje právomoci a nemala by problémy týkajúce sa právneho štátu spájať s riadením rozpočtu. Podľa nich tento problém rieši už spomínané konanie.

Podľa sudcov je však nová podmienenosť legitímnou snahou ochrániť rozpočet a nevzťahuje sa všeobecne na všetky prípady porušovania právneho štátu. „Cieľom nariadenia je teda chrániť rozpočet Únie pred zásahmi vyplývajúcimi dostatočne priamo z porušovania zásad právneho štátu, a nie sankcionovať toto porušovanie ako také,“ konštatoval v stredu súd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet