Na hlavný obsah

Švajčiarsko napriek neutralite tiež zavedie sankcie proti Rusku

Zakáže aj prelety ruských aeroliniek nad svojím územím.

Švajčiarsko napriek neutralite tiež zavedie sankcie proti Rusku
Ilustračná snímka - švajčiarska vlajka. Foto: pixabay.com

Švajčiarsko prijme sankcie proti ruským činiteľom a firmám po vzore postihov Európskej únie a zmrazí tiež ich majetok, oznámila to v pondelok (28. 2.) švajčiarska vláda.

Alpská krajina v posledných dňoch lavírovala medzi tradičnou neutralitou a solidaritou so Západom a toto rozhodnutie je pre ňu veľmi nezvyčajné, poznamenávajú médiá. Podľa švajčiarskeho prezidenta Ignazia Cassisa ide o unikátny a ťažký krok, ktorý vyžadoval dôkladné posúdenie.

„Vzhľadom na pokračujúcu vojenskú intervenciu Ruska na Ukrajine sme sa rozhodli prijať balíky sankcií uvalených Európskou úniou 23. a 25. februára,“ uviedla švajčiarska vláda vo vyhlásení a dodala, že stojí po boku Ukrajiny a jej obyvateľov. Aj z tohto dôvodu bude dovážať humanitárnu pomoc pre ľudí, ktorí ušli z Ukrajiny do Poľska.

Švajčiarsko k tomu zaviedlo s okamžitou účinnosťou finančné postihy proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, premiérovi Michailovi Mišustinovi a šéfovi ruskej diplomacie Sergejovi Lavrovovi.

Minister financií Ueli Maurer spresnil, že sankcie sa nebudú týkať obchodovania s komoditami, pretože ich nezahŕňajú ani tie európske.

Prezident informoval aj o tom, že krajina zakáže vstup ruských lietadiel do svojho vzdušného priestoru. Zákaz sa týka aj súkromných letov, diplomatické lety však ostávajú povolené. Napísala agentúra Reuters.

Rusi obľubujú švajčiarske banky

Krajina tiež zakázala vstup na jej územie piatim oligarchom blízkym ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Informovala o tom ministerka spravodlivosti Karin Keller-Sutterová.

Podľa tlače patrí Švajčiarsko ku krajinám, kam bohatí Rusi s obľubou posielajú svoje peniaze. Stanica RTS uviedla, že Rusi do krajiny v predminulom roku poslali 2,5 miliardy dolárov (cca 2,23 miliardy eur) a v prvej polovici minulého roka ďalších 1,8 miliardy dolárov (zhruba 1,6 miliardy eur). To je viac ako do Spojeného kráľovstva či Spojených štátov.

Podľa odhadov švajčiarskeho veľvyslanectva v Moskve je alpská krajina najobľúbenejším miestom pre zahraničné vklady Rusov. Švajčiarska národná banka uvádza, že ruskí občania mali vo švajčiarskych bankách v roku 2020 vklady vo výške 10,4 miliardy švajčiarskych frankov (takmer 9,3 miliardy eur). Ženevou navyše prechádza zhruba 80 % obchodov s ruskou ropou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet