Na hlavný obsah

Svetoví lídri sa zhovárajú o ochrane klímy, jadrovom programe i konflikte na Ukrajine

Začala sa Mníchovská bezpečnostná konferencia.

Svetoví lídri sa zhovárajú o ochrane klímy, jadrovom programe i konflikte na Ukrajine
Americká viceprezidentka Kamala Harrisová (vpravo) a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas 58. Mníchovskej konferencie. Foto: TASR/AP

Kríza na rusko-ukrajinskej hranici, dohoda s Iránom o jeho jadrovom programe či ochrana klímy. Témy, ktorým sa až do nedele (20. 2.) budú venovať experti na bezpečnostné otázky a politici. Začala sa Mníchovská bezpečnostná konferencia, prvýkrát od skončenia studenej vojny pred vyše 30 rokmi na nej chýba delegácia z Ruska.

Konferenciu sprevádzajú prísne bezpečnostné i hygienické opatrenia. Namiesto bežných 2 000 účastníkov pozvali organizátori len asi 600 hostí vrátane americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej a generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, ktorý vystúpil hneď na úvod konferencie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková i šéf americkej diplomacie Antony Blinken vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby stiahol vojská od ukrajinských hraníc a hľadal riešenie krízy za rokovacím stolom. V opačnom prípade bude čeliť sankciám.

Priamu reakciu Kremľa si účastníci konferencie vypočuť nemohli. Ešte pred jej začiatkom totiž Putin oznámil, že sa jej nezúčastní.

Organizátori konferencie zredukovali nielen počet účastníkov, ale prvýkrát zostali zatvorené aj dvere tlačového centra. Bežne sa akreditovalo asi 1 200 novinárov, ktorí tento rok dostali možnosť prihlásiť sa len do digitálneho priestoru a sledovať dianie v Mníchove z rozličných kútov sveta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet