Na hlavný obsah

Systém Patriot slúži na obranu, dokáže zamerať a ničiť bezpilotné lietadlá či riadené strely

Od roku 2018 ho má aj Poľsko.

Systém Patriot slúži na obranu, dokáže zamerať a ničiť bezpilotné lietadlá či riadené strely
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obranný systém Patriot s antiraketami dokáže detekovať, sledovať a ničiť lietadlá vrátane bezpilotných, riadené strely aj taktické balistické strely.

Mobilný raketový systém využívajú strely dlhého doletu typu zem-vzduch s operačným dosahom až 160 kilometrov. Systém vyvinula americká spoločnosť Raytheon začiatkom 60. rokov.

Využívajú ho viaceré krajiny

Od roku 1984 je vo výzbroji armády USA. Používal sa napríklad v roku 1990 počas prvej vojny v Perzskom zálive. Okrem USA a viacero európskych krajín systém využívajú aj Taiwan, Izrael, Japonsko, Kuvajt a Saudská Arábia.

Ako prvá z krajín strednej, východnej a severnej Európy vrátane Pobaltia, zadovážilo Patriot Poľsko, a to v roku 2018. Dohodu na dodávky dvoch kompletných batérií systému Patriot má mať poľská armáda k dispozícii do konca roku 2022. Protivzdušný systém stredného dosahu Poľsko kúpilo za 4,75 miliardy amerických dolárov.

Za nimi nasledovalo v tom istom roku Švédsko, ktoré označilo americký raketový systém protivzdušnej obrany za spoľahlivý a schopný bojovať proti balistickým robotom. Obe krajiny sa pripojili k vtedajšej skupine 15 krajín, ktoré disponovali systémom Patriot.

Z európskych krajín mali ešte pred Poľskom Patriot vo výzbroji Nemecko, Holandsko, Grécko a Španielsko. O nákupe uvažovalo v tom čase aj Rumunsko, ktoré si obranný systém zadovážilo v roku 2020.

Bude aj na Slovensku

Po sobotnom (26. 2.) rokovaní vlády minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) oznámil, že Nemecko dodá na Slovensko systém Patriot na posilnenie protivzdušnej obrany.

„Nemecko bude robustne participovať na jednotke predsunutej prítomnosti, a to dodaním systému Patriot. Spoločne s Holandskom vyšlú aj personál a spoločne budú súčasťou vytvorenej jednotky na území SR,“ povedal Naď.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko