Na hlavný obsah

Taliansko i Španielsko rušia povinnosť nosenia rúška v exteriéri

Krajiny pristupujú k zmierneniu opatrení.

Taliansko i Španielsko rušia povinnosť nosenia rúška v exteriéri
Ilustračné foto - turizmus v Taliansku počas pandémie. Foto: TASR/AP

V Taliansku už nebude od piatku (11. 2.) povinné nosenie rúšok na verejnosti vo vonkajších priestoroch. Príslušný dekrét v utorok (8. 2.) podpísal minister zdravotníctva Roberto Speranza, informovala agentúra ANSA.

Minister však dodal, že bude naďalej potrebné mať zakryté ústa a nos vo vnútorných verejných priestoroch a vonku v prípade väčších zhromaždení. Opatrenie platí zatiaľ do konca marca, keď v krajine končí núdzový stav vyhlásený pred dvoma rokmi kvôli pandémii covidu.

Nový dekrét tiež umožňuje v Taliansku od piatka znovuotvorenie diskoték, kam ale bude možný vstup len s takzvaným superzeleným pasom, ktorý potvrdzuje očkovanie proti covidu či jeho prekonanie v nedávnej dobe. Prevádzkovatelia diskoték však zatiaľ budú môcť fungovať ich s polovičnou kapacitou.

Rúška vonku zaviedlo Taliansko znovu vlani pred Vianocami. V súvislosti s vianočnými sviatkami a vlnou nákazlivejšieho variantu omikron zaviedlo opäť povinné rúška vonku tiež Španielsko.

Aj tamojšia vláda v utorok schválila zrušenie tejto povinnosti, a to od štvrtka (10. 2.). Rúška aj vonku sú v Španielsku povinné v prípade, že nemožno dodržať bezpečnú vzdialenosť 1,5 metra od cudzích osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet