Na hlavný obsah

Turecký prezident Erdogan a jeho žena sa infikovali koronavírusom

Krajina zažíva zvýšený výskyt koronavírusu.

Turecký prezident Erdogan a jeho žena sa infikovali koronavírusom
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil na twitteri, že mal v sobotu (5. 2.) pozitívny test na koronavírus. Dodal, že ide o variant omikron a jeho príznaky sú mierne. Informovala o tom agentúra AFP.

„Po tom, čo sme s manželkou pocítili mierne príznaky, sme boli pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19,“ citovali svetové agentúry Erdogana, ktorý sa mal v sobotu zúčastniť na oficiálnom podujatí na severe krajiny. Dodal, že bude pracovať z domu. Politik neuviedol, kde sa mohol infikovať.

Erdogan má za sebou rušný týždeň. Vo štvrtok (3. 2.) odcestoval na Ukrajinu, aby s tamojšími predstaviteľmi rokoval o kríze s Ruskom. Okrem iného sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ponúkol sa, že bude sprostredkovateľom medzi oboma krajinami.

Exponenciálny rast infekcií

Turecko, ktoré má približne 84 miliónov obyvateľov, zaznamenáva od utorka (1. 2.) viac ako 100 000 nových prípadov nákazy denne. Ešte začiatkom januára však zaznamenávala 40 000 prípadov denne.

Napriek vysokému počtu infikovaných tamojšia vláda ubezpečuje, že situácia nie je dramatická. V skutočnosti sa nemocnice neplnia pacientmi s covidom, ako to bolo v predchádzajúcich vlnách pandémie.

Erdogan dostal tri dávky očkovania proti covidu. V celom Turecku absolvovalo očkovanie približne 62 % populácie. Spočiatku krajina používala najmä prípravok od čínskej spoločnosti Sinovac a neskôr kúpila vakcíny od spoločností Pfizer a BioNTech. Koncom minulého roka turecké úrady schválili domácu vakcínu TurkoVac na núdzové použitie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet