Na hlavný obsah

Turecký prezident Erdogan odsúdil ruský útok na Ukrajinu

Vyzval na riešenie krízy dialógom.

Turecký prezident Erdogan odsúdil ruský útok na Ukrajinu
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok (24. 2.) odsúdil ruský útok na Ukrajinu, ktorý označil za veľkú ranu pre regionálnu bezpečnosť. Dodal, že Ankara podporuje boj Ukrajiny za územnú celistvosť a opäť vyzval na riešenie krízy dialógom. Ukrajina predtým požiadala Turecko o uzavretie úžin Bospor a Dardanely pre ruské plavidlá, čo Erdogan zatiaľ nekomentoval.

„Zopakoval som (prezidentovi Volodymyru) Zelenskému, s ktorým som pred chvíľkou hovoril, že Turecko podporuje boj Ukrajiny za ochranu jej územnej celistvosti,“ povedal Erdogan.

Opätovne zdôraznil, že problém by sa mal riešiť v rámci minských dohôd. „To som včera povedal aj (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi,“ dodal Erdogan. S ruským prezidentom hovoril v stredu (23. 2.) a ponúkol sa mu ako sprostredkovateľ v riešení krízy.

Erdogan označil útok za nezákonný

Turecký prezident vo štvrtok (24. 2.) označil ruský útok za porušenie medzinárodného práva a turecké ministerstvo zahraničia vo vyhlásení vyzvalo Ruskú federáciu na čo najrýchlejšie zastavenie „neoprávnenej a nezákonnej“ akcie.

„Vyzývame na uzavretie vzdušného priestoru a úžin Bospor a Dardanely. Príslušnú požiadavku sme odovzdali tureckej strane. Zároveň žiadame sankcie na Rusko,“ povedal vo štvrtok (24. 2.) ukrajinský veľvyslanec v Ankare Vasyl Bodnar. O možnosti, že Kyjev k takémuto kroku v prípade invázie siahne, hovoril Bodnar už v stredu (23. 2.).

Možnosť uzavrieť spojnicu medzi Čiernym a Stredozemným morom pre cudzie vojnové lode v čase vojny alebo vlastného ohrozenia dávajú Turecku konvencie z Montreux z roku 1936.

Tie obmedzujú preplávanie vojnových lodí úžinami Bospor a Dardanely len na čiernomorské štáty. Turecko môže v čase vojny či ohrozenia uzavrieť úžinu všetkým zahraničným vojnovým lodiam, uviedla agentúra Reuters.

Začiatkom tohto mesiaca ruské námorníctvo presunulo úžinami do Čierneho mora šesť svojich lodí a jednu ponorku. V Čiernom mori trvalo operuje flotila vojenského námorníctva, ktorá má základňu v prístave Sevastopol na anektovanom polostrove Krym.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet