Na hlavný obsah

Typický humor, účes aj číslo. Jágr robil v detstve 600 drepov denne, ani ako 50-ročný nekončí s hokejom

Vyhral všetko, čo sa len dalo.

Typický humor, účes aj číslo. Jágr robil v detstve 600 drepov denne, ani ako 50-ročný nekončí s hokejom
Na snímke český hokejista Jaromír Jágr. Foto: TASR/AP

V NHL odohral 24 sezón a aj vo veku 50 rokov je stále aktívnym profesionálnym hokejistom. Legendárneho českého útočníka Jaromíra Jágra populárny zimný šport naďalej baví a nehlási, že by chcel zavesiť korčule na klinec. Jeden z najlepších hokejistov všetkých čias oslavuje v utorok (15. 2.) 50. narodeniny.

Jaromír Jágr sa narodil 15. februára 1972 v Kladne a vyrastal v neďalekej obci Hnidousy. K hokeju sa dostal ešte pred základnou školou vďaka otcovi a dedkovi žijúcom v obci Nezdice. Hokejovo vyrastal v Kladne. Po skončení základnej školy začal študovať na Strednej priemyselnej škole stavebnej, ale štúdium pre tréningy nedokončil. Zmaturoval v roku 2002 na súkromnej hotelovej škole.

Góly dával, no podpisovať sa nevedel

Prvé korčule dostal Jágr dva mesiace pred štvrtými narodeninami. Keď potom v šiestich rokoch hrával za prípravku súťažné zápasy, bol najlepším hráčom nielen svojho tímu, ale prakticky zakaždým aj celého turnaja. Stal sa kapitánom aj medzi staršími spoluhráčmi, čo prinieslo kuriozitu – okrem iného mal povinnosť podpisovať zápis o stretnutí, čo však v tom veku ešte nevedel.

„Už v tom čase som získaval povesť samotára. Bolo to logické. Hral som s chlapcami staršími, než som bol sám. Hokejovo som na nich mal, ale mentálne veľmi nie, v tomto veku je poznať každý rok. Nezúčastnil som sa preto tých typických hier pre chlapcov, pretože som vlastne nikam nepatril. Oproti chalanom, s ktorými som hral hokej, som bol veľmi mladý a so svojimi rovesníkmi som sa takmer vôbec nekamarátil,“ priznal Jágr podľa lidovky.cz.

Na archívnej foto mladý Jaromír Jágr na rodinnej farme so svojou babkou.Foto: ČTK/Fotobanka ČTK/Meister Karel
Foto: ČTK/Fotobanka ČTK/Meister Karel

O jeho vytrvalosti a vôli trénovať kolujú dodnes viaceré legendy – zvykol trénovať aj šesť hodín denne. V šiestich rokoch každý deň urobil 600 drepov, o dva roky neskôr už bolo jeho normou 1 000 až 2 000 drepov a 100 klikov. Okrem toho behával osem kilometrov z domova na rodinnú farmu, kde prehadzoval slamu a venoval sa aj iným ťažkým domácim prácam.

Vďaka výnimočným dorasteneckým výkonom nastúpil už ako 16-ročný za A-tím Kladna a proti Litvínovu strelil aj gól. Počas ročníka 1989/1990 si pripísal 50 kanadských bodov (22+28). V roku 1989 si zase z majstrovstiev Európy hráčov do 18 rokov odniesol striebro a o rok neskôr z juniorského svetového šampionátu bronz.

Rýchle vzostupy, po ktorých chcel len modelky

Prvý hokejový vrchol zažil ako 18-ročný, keď nastúpil v československej reprezentácii na MS 1990 vo Švajčiarsku. Hral v útoku s podobne mladými hráčmi Robertom Reichelom a Robertom Holíkom. Mladý útok výrazne dopomohol k zisku bronzovej medaily.

Po MS Jágra v roku 1990 draftoval v 1. kole z piateho miesta tím NHL Pittsburgh Penguins – stal sa spoluhráčom slávneho Maria Lemieuxa. V najprestížnejšej lige sveta sa už o rok neskôr tešil z najcennejšej trofeje – Stanleyho pohára. O rok neskôr ho vyhral znovu. V 19 rokoch sa tiež stal najmladším hráčom, ktorý vo finále o legendárnu trofej strelil gól.

„Teraz mám dva prstene víťaza Stanley Cupu. Ďalší už nepotrebujem, teraz chcem len peniaze, pláže a dievčatá,“ spomínal po zisku dvoch pohárov Jágr, ktorý už ako mladý ukazoval svoj typický humor, ktorý ho tiež preslávil.

„V dvadsiatich som musel mať pekné ego, keď som toto vyhlásil. Vtedy som bol blbec,“ okomentoval tento svoj výrok v roku 2011 pre denník The Philadelphia Inquirer Čech, ktorý si ale zároveň tento „cieľ“ splnil – chodil s viacerými modelkami a ďalší Stanley Cup už nezískal. Za svoje pôsobenie v NHL tiež zarobil dokopy viac než 120 miliónov dolárov.

Vráťme sa ale k hokejovým míľnikom. V sezóne 1995/1996 vytvoril svoj osobný rekord v počte dosiahnutých kanadských bodov. Nazbieral ich až 149 za 62 gólov a 87 asistencií. Počas pôsobenia v drese Pittsburghu (1990 až 2001) získal päťkrát Art Ross Trophy (1995, 1998, 1999, 2000, 2001) pre víťaza produktivity a tiež Hart Memorial Trophy (1999) pre najužitočnejšieho hráča základnej časti.

Ikonický účes aj číslo

Čech, ktorého preslávil okrem hokejového umenia aj jeho ikonický účes, ktorý sa nielen v Česku stal vzorom pre mnohých chlapov, nosil po celú kariéru na drese číslo 68 (vzdáva hold Pražskej jari, pozn.).

Po konci angažmánu pri „tučniakoch“ si postupne obliekol dresy ďalších ôsmich tímov – vždy s číslom 68. V zámorskej profilige odohral celkovo 1 733 zápasov základnej časti s bilanciou 1 921 bodov za 766 gólov a 1 155 asistencií. V 208 dueloch play-off pridal 201 bodov (78+123).

V historickej tabuľke produktivity je stále druhý za Wayneom Gretzkým. Legendárnemu Kanaďanovi sa mohol priblížiť aj viac, keby si neskúsil takmer štvorročné pôsobenie v KHL.

V rokoch 2008 až 2011 hrával za Avangard Omsk a v tíme sa v roku 2009 stal kapitánom. V sezóne 2010/2011 sa tešil zo zisku Kontinentálneho pohára za víťazstvo v základnej časti.

Člen prestížneho klubu s hokejom nekončí

Jágr patril aj k dlhoročným oporám českej reprezentácie. Tej výrazne pomohol k zisku historického olympijského zlata z Nagana v roku 1998, kde prvýkrát v histórii vďaka prerušeniu NHL hrali na ZOH aj hráči z profiligy. V roku 2006 získal aj bronz na ZOH v Turíne.

Je tiež dvojnásobným majstrom sveta z rokov 2005 a 2010. Zo svetového šampionátu, ktorý sa v roku 2011 hral na Slovensku, si odniesol bronz. Je jeden z mála hráčov, ktorý získal Stanleyho pohár, zlatú medailu z MS aj zo ZOH – vďaka tomu je členom elitného Triple Gold Clubu.

V roku 2008 uviedli Jágra do Siene slávy českého hokeja. Je tiež držiteľom štátnych vyznamenaní Českej republiky – Medaily Za zásluhy II. stupňa (2010) a Medaily Za zásluhy I. stupňa (2019).

Jaromír Jágr je stále aktívnym hráčom hokejového Kladna.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

V súčasnosti je aj vo veku 50 rokov aktívnym hráčom extraligového českého klubu HC Rytíři Kladno, ktorý tiež vlastní. „Hlavný dôvod, prečo hrám hokej, je, že mám zodpovednosť za klub. Keby som ju nemal, tak po ľade nelietam. Pretože sám seba strápňujem, dá sa to tak povedať,“ vyjadril sa Jágr pre hokej.cz.

Hokeju podriadil celú svoju kariéru aj súkromie. Hoci vystriedal viacero partneriek, nie je ženatý a nemá ani deti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport