Na hlavný obsah

Ukázal nevídanú vernosť klubu. Z Mexika si Kuna odniesol dres Pelého

Stal sa legendou československého futbalu.

Ukázal nevídanú vernosť klubu. Z Mexika si Kuna odniesol dres Pelého
Na archívnej snímke bývalý futbalista Spartaka Trnava Ladislav Kuna. Foto: TASR

Dlhých 16 rokov bol verný jednému klubu. Za Spartak Trnava odohral legendárny záložník Ladislav Kuna 424 ligových zápasov a strelil v nich 86 gólov. Bývalý 47-násobný reprezentant Československa zomrel pred 10 rokmi – 1. februára 2012 vo veku 64 rokov.

Odkedy bol tínedžer

Rodák z Hlohovca spojil veľkú väčšinu hráčskej kariéry s červeno-čiernymi. K nim prišiel ako 16-ročný v októbri 1963 a zostal im verný dlhých 16 rokov. V roku 1967 pomohol Spartaku, ktorý vtedy trénoval Anton Malatinský, získať Československý aj Stredoeurópsky pohár a v roku 1968 aj prvý titul vo federálnej lige.

K nemu následne pripojil aj ďalšie štyri tituly v rokoch 1969, 1971, 1972 a 1973. V európskych pohároch odohral za Trnavu 31 zápasov a dal v nich 6 gólov. Svoj jubilejný 400. ligový súboj odohral v ročníku 1979/1980 proti Slavii Praha, posledný zápas v národnom tíme v roku 1974 ako 26-ročný.

Na archívnej snímke vpravo bývalý hráč či prezident Spartaka Trnava Ladislav Kuna, vľavo extréner klubu Karol Pecze.Foto: TASR
Foto: TASR

Za Trnavu si zahral aj počas úspešného roku 1969 – v ikonickom semifinále Európskeho pohára majstrov (predchodca Ligy majstrov, pozn.) proti Ajaxu Amsterdam a dal oba góly v odvetnom zápase v Trnave.

„Prečo bol Kuna verný trnavským farbám? V tom čase to mali tréneri zľahčené, hráči nemohli prestupovať bez súhlasu klubu. Tréner Jozef Vengloš ho raz lanáril do Slovana, no keď išiel za predsedom Ferkom Novákom, ten jeho požiadavku kategoricky zamietol, a tak hral za Spartak 16 rokov,“ zaspomínal si web Spartaka na Kunovu lojalitu.

Bol najlepší v krajine

Hral aj v reprezentácii na majstrovstvách sveta v roku 1970 v Mexiku. Z MS si doniesol veľmi cenný suvenír – dres vtedajšieho kráľa futbalu Pelého. V reprezentácii odohral Kuna za osem rokov, aj ako kapitán mužstva, celkom 47 zápasov a dal 9 gólov.

Ešte v roku 1969 ho vyhlásili za najlepšieho československého futbalistu. V ankete o najlepšieho slovenského futbalistu minulého storočia obsadil 9. miesto.

Zahral si aj v rozlúčkovom zápase populárneho brankára Leva Jašina 12. mája 1971 v Moskve.

Stopu zanechal aj inde

Po tom, čo skončil v Spartaku Trnava, prestúpil v roku 1980 do rakúskeho tímu Admira Wacker Viedeň, v ktorom strávil tri roky. Ďalšie dva hral v St. Pöltene, kde ako 37-ročný začal pri Antonovi Malatinskom trénerskú kariéru ako asistent.

Až v lete 1980, ako 33-ročný, prestúpil do Admiry-Wacker Viedeň. Tam hral tri roky a ďalšie dva roky bol v St. Pöltene, kde hrával s Jánom Švehlíkom i Antonínom Panenkom.

Fanúšikovské poďakovanie Ladislavovi Kunovi po jeho úmrtí v roku 2012.Foto: TASR
Foto: TASR

Po konci hráčskej kariéry sa vydal na trénerskú dráhu. Kuna trénoval v Rakúsku Mödling a Wiener Neustadt, vo vlasti zase postupne Trnavu, Piešťany, Dunajskú Stredu, ODu Trenčín, Martin a Podbrezovú. Od konca roku 2007 sa stal prezidentom Spartaka, „teda klubu, ktorému zasvätil podstatnú časť svojho futbalového života, kde vždy patril a aj navždy bude patriť,“ píšu Spartakovci.

Od úmrtia Kunu, ktorý podľahol dlhej a zákernej chorobe, uplynulo v utorok (1. 2.) presne 10 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport