Na hlavný obsah

Ukrajina do 48 hodín očakáva vysvetlenie ruských vojenských aktivít v jej blízkosti

Ak Rusko nedodá informácie, obráti sa na signatárov Viedenského dokumentu.

Ukrajina do 48 hodín očakáva vysvetlenie ruských vojenských aktivít v jej blízkosti
Na snímke šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. Foto: TASR/AP

Ukrajina žiada od Ruska podrobné vysvetlenie týkajúce sa jeho vojenských aktivít v oblastiach susediacich s územím Ukrajiny a na polostrove Krym, ktorý vláda v Kyjeve považuje za dočasne okupované územia.

Na svojom konte na sociálnej sieti Twitter to v piatok (11. 2.) oznámil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba s tým, že Ukrajina dáva Rusku „na odpoveď 48 hodín“.

Kuleba podľa správy agentúry UNIAN vysvetlil, že Ukrajina sa rozhodla oficiálne uplatniť „mechanizmus znižovania nebezpečenstva v súlade s oddielom III Viedenského dokumentu“ o opatreniach na budovanie dôvery a bezpečnosti.

Na základe Viedenského dokumentu teraz Kyjev žiada Ruskú federáciu, aby poskytla podrobné objasnenia týkajúce sa vojenských aktivít v oblastiach susediacich s územím Ukrajiny a na dočasne okupovanom Kryme.

Rusko podľa dokumentu musí poskytnúť informácie

Podľa tohto dokumentu Rusko musí špecifikovať oblasti, kde vykonáva vojenské činnosti, uviesť dátumy ich ukončenia, ako aj názvy, podriadenosť, počet vojenských útvarov, ale aj druhy používaných zbraní a vojenského vybavenia. „Rusko má na odpoveď 48 hodín,“ zdôraznil minister Kuleba.

Ak Rusko vyžiadané informácie neposkytne, alebo dodá neúplné informácie, Ukrajina obráti na Ruskú federáciu a ďalších signatárov Viedenského dokumentu a požiada o zvolanie mimoriadnej schôdzky, na ktorom Rusko bude musieť poskytnúť vysvetlenie.

Kuleba v mene Ukrajiny prízvukoval, že bude „naďalej využívať všetky diplomatické príležitosti na zaistenie bezpečnosti Ukrajiny“.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok navrhol západným krajinám, aby prispeli k zníženiu napätia tým, že prestanú vyzbrojovať Ukrajinu. Kyjev a väčšina západných krajín na čele so Spojenými štátmi považujú vojenskú pomoc Ukrajine, vrátane dodávok zbraní a munície, za dôležitú súčasť odstrašenia Ruska od napadnutia susednej krajiny, pri ktorej hranici Moskva zhromaždila desiatky tisíc vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet