Na hlavný obsah

Ukrajina hlási v prvý deň ruského útoku viac ako 100 obetí

Ide o najmasívnejší útok jedného štátu proti druhému v Európe od 2. svetovej vojny.

Ukrajina hlási v prvý deň ruského útoku viac ako 100 obetí
Na snímke pohľad na škody po ostreľovaní ruskej armády v Kyjeve. Foto: TASR/AP

V dôsledku štvrtkového (24.2.) ruského útoku prišlo o život o život 137 ukrajinských občanov, oznámil krátko pred polnocou ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Predchádzajúce čísla, ktoré niekoľko hodín predtým prezentoval ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ljaško hovorili o 57 zabitých Ukrajincov a 169 zranených.

Zdravotnícke zariadenia po celej krajine podľa neho vyzvali pacientov, ktorých možno liečiť ambulantne, aby sa vrátili do svojich domovov, pretože nemocnice musia byť pripravené prijímať ranených.

„Urobili sme tak spolu s vyhlásením vojnového stavu,“ povedal Ljaško. Uistil, že zdravotnícky systém pracuje stabilne, hoci nemocnice znova musí meniť svoje zameranie – doteraz sa sústreďovali na zvládnutie pandémiekoronavírusu.

Interfax-Ukrajina nespresnil, či minister hovoril o civilných obetiach, alebo o celkových stratách medzi vojakmi i civilistami.

Masívny ruský útok

Ukrajina od dnešného rána čelí útoku ruských síl z najrôznejších smerov, takmer pozdĺž celej pozemnej hranice, ako aj z anektovaného Krymu a z Bieloruska.

Kyjev pripustil, že v rukách ruského výsadku sa ocitlo letisko Antonov na kyjevskom predmestí Hostomel, v samotnom Kyjeve je však podľa polície situácia pod kontrolou. Ruskí vojaci obsadili tiež odstavenú jadrovú elektráreň Černobyľ.

Rusko nasadilo do prvého úderu viac ako stovku rakiet a striel s plochou dráhou letu, ale nepriateľovi sa nepodarilo zlomiť odpor a vyvolať paniku, napísala agentúra Unian vo večernej bilancii prvého dňa bojov.

Dodala, že podľa údajov zo sociálnych sietí sa Ukrajincom podarilo zničiť sedem nepriateľských lietadiel a sedem vrtuľníkov, 24 tankov a 24 obrnených vozidiel. V bojoch padli desiatky nepriateľov.

Údaje nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet