Na hlavný obsah

Ukrajina má právo rozhodnúť o svojej príslušnosti k EÚ a NATO, tvrdí Lipavský

Spolu s Korčokom a Schallenbergom odleteli na návštevu krajiny.

Ukrajina má právo rozhodnúť o svojej príslušnosti k EÚ a NATO, tvrdí Lipavský
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský (druhý zľava) so svojím slovenským a rakúskym náprotivkom, Ivanom Korčokom (vpravo) a Alexanderom Schallenbergom (druhý sprava). Foto: ČTK/Adam Blažej

Ukrajinci musia mať právo si sami zvoliť, či budú patriť k Západu. Uviedol to v pondelok (7. 2.) český minister zahraničia Jan Lipavský pri návšteve takzvanej línie dotyku v ukrajinskom Donbase. Línia od seba oddeľuje ukrajinské vládne vojská a proruských separatistov ovládajúcich od roku 2014 niektoré oblasti na východe Ukrajiny.

„Ukrajinci musia mať právo rozhodnúť sa, či budú patriť k Západu a priblížia sa Európskej únii a Severoatlantickej aliancii,“ povedal Lipavský pri návšteve kontrolného bodu pri meste Stanica Luhanska. „Máme historickú skúsenosť, keď k nám vtrhli v roku 1968 cudzie vojská. Ukrajina zažíva podobnú skúsenosť teraz,“ dodal minister. Podľa neho nemožno dopustiť, aby sa história opakovala.

V prilbe a balistickej veste si český minister spoločne so svojím slovenským a rakúskym náprotivkom Ivanom Korčokom a Alexandrom Schallenbergom urobili obraz o vojenskej a humanitárnej situácii v Donbase v sprievode gubernátora ukrajinskej Luhanskej oblasti Serhija Hajdája.

Lipavský predtým uviedol, že svojou cestou na Ukrajinu chce vyjadriť s východoeurópskou krajinou solidaritu v čase ruského tlaku. Návštevou línie dotyku podľa neho Česko demonštruje, že stojí za Ukrajinou a podporuje jej územnú celistvosť.

V Stanici Luhanskej vznikol v roku 2019 neformálny „hraničný“ prechod medzi separatistickou Luhanskou ľudovou republikou a zvyškom ukrajinského územia. Denne po novopostavenej lávke cez rieku Severný Doneck prejde oboma smermi v priemere 2 000 ľudí. Predtým to bývalo v niektoré dni aj 17 000.

Predstavitelia členských krajín EÚ a NATO sa v posledných dňoch striedajú na Ukrajine vo vysokom tempe. V pondelok prišla do Kyjeva šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková, ktorá má v pláne navštíviť konfliktnú oblasť na východe krajiny v utorok (8. 2.).

V tento deň priletí na Ukrajinu aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý bude v sprievode ministra zahraničia Jeana-Yvesa Le Driana rokovať s prezidentom Volodymyrom Zelenským. V stredu (9. 2.) zavíta do ukrajinskej metropoly poľský minister zahraničia Zbiginiew Rau.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet