Na hlavný obsah

Ukrajina nemá signály o stredajšom vpáde Ruska

Ruský veľvyslanec hovorí o zbytočnej hystérii.

Kyjev nemá signály, že Rusko v stredu (16. 2.) napadne Ukrajinu. Povedal to jej veľvyslanec Jurij Muška na zahraničnom výbore Národnej rady. Do výboru prišiel o napätých vzťahoch rozprávať aj veľvyslanec Ruska Igor Bratčikov. Obaja slovenským zákonodarcom dve hodiny vysvetľovali postoj svojich štátov v konflikte.

Podľa ruského veľvyslanca Igora Bratčikova sa v spoločnosti rozpútala zbytočná hystéria. Tiež si myslí, že každá krajina má právo zvoliť si svoj spôsob obrany. Približovanie NATO však vníma ako ohrozenie svojej krajiny.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Snaha prijať Ukrajinu do NATO je vlastne snaha prijať v úvodzovkách demokratickú krajinu, kde vládne strach, nacistická propaganda a kde je potlačená opozícia. Otázka znie, načo NATO potrebuje takúto krajinu,“ uviedol Bratčikov.

Obaja veľvyslanci sa zhodli, že vojna zrejme nebude ani v stredu (16. 2.), ani vo štvrtok (17. 2.). Ukrajinský veľvyslanec hovoril predovšetkým o ekonomických stratách pri zbrojení.

„Ukrajina nemá signály o vpáde Ruska, ako o tom hovorili napríklad Spojené štáty. Takéto vyhlásenia nás však stoja asi pol miliardy dolárov každý týždeň. Nemáme toľko prostriedkov, aby sme tento vývoj mohli stabilizovať ďalšie mesiace,” povedal Muška.

Aj napriek tomu, že atmosféra na výbore bola pomerne pokojná, jej členovia vášnivo diskutovali o tom, či by sa Ukrajina mala pripojiť k NATO

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet