Na hlavný obsah

Ukrajina nesúhlasí s vyjadreniami USA, že ju každú chvíľu môže napadnúť Rusko

USA apelovali, aby ich občania necestovali na Ukrajinu.

Ukrajina nesúhlasí s vyjadreniami USA, že ju každú chvíľu môže napadnúť Rusko
Na snímke ukrajinský minister ukrajinských vecí Dmytro Kuleba. Foto: TASR/AP

Ukrajinská vláda sa nestotožňuje s vyjadreniami amerických tajných služieb, že každú chvíľu môže dôjsť k vojenskému útoku Ruska na Ukrajinu. Vyhlásil to v piatok (11. 2.) ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v súvislosti so štvrtkovou výzvou amerického prezidenta Joea Bidena na svojich spoluobčanov, aby okamžite opustili Ukrajinu. Informuje o tom agentúra AFP.

Kuleba poznamenal, že Biden v televíznom rozhovore len zopakoval predchádzajúce odporúčania amerického ministerstva zahraničných vecí.

„V tomto vyjadrení nebolo nič nové. Poznáme stanovisko Spojených štátov, ktoré už takéto vyjadrenia mali aj predtým. Toto vyhlásenie nie je dôkazom nejakej radikálnej zmeny situácie,“ povedal Kuleba na tlačovej konferencii.

Ministerstvo zahraničných vecí USA vo štvrtok (10. 2.) apelovalo na Američanov, aby na Ukrajinu necestovali, a ak sa tam nachádzajú, aby ihneď odišli. Okrem hrozby zo strany Ruska argumentovalo i pandemickou situáciou.

USA už na konci januára nariadili rodinám zamestnancov amerického veľvyslanectva na Ukrajine, aby krajinu opustili pre hroziacu ruskú inváziu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet