Na hlavný obsah

Ukrajina odporučila leteckým spoločnostiam, aby nelietali nad Čiernym morom

Varovanie vydala v súvislosti s ruskými námornými cvičeniami.

Ukrajina odporučila leteckým spoločnostiam, aby nelietali nad Čiernym morom
Na snímke zľava ukrajinská a ruská vlajka. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Ukrajina odporučila v nedeľu (13. 2.) leteckým spoločnostiam, aby sa od pondelka (14. 2.) do soboty (19. 2.) vyhli prelietaniu nad otvorenými vodami Čierneho mora.

Toto varovanie Ukrajina vydala v súvislosti s ruskými námornými cvičeniami, ktoré sa tam v súčasnosti konajú, informovala agentúra Reuters.

Ruské námorníctvo v sobotu (12. 2.) informovalo, že spustilo rozsiahle cvičenie v Čiernom mori. Podľa ruského ministerstva obrany sa na ňom zúčastňuje vyše 30 plavidiel.

„Od zajtra odporúčame aerolíniám, aby nad touto oblasťou (Čiernym morom) nelietali a aby si vzhľadom na súčasnú situáciu dopredu naplánovali optimálne trasy,“ uviedla ukrajinská štátna služba pre leteckú prevádzku. Zároveň tiež dodala, že ukrajinský vzdušný priestor ostáva aj naďalej otvorený.

Uzatvárať ukrajinský vzdušný priestor nemá zmysel

Podľa poradcu ukrajinského prezidenta Mychajla Podoľaka nemá v súčasnosti zmysel zavárať ukrajinský vzdušný priestor v súvislosti s hromadením ruských vojsk v blízkosti ukrajinských hraníc.

Reagoval tak na správy o tom, že holandská letecká spoločnosť KLM pozastavuje lety na Ukrajinu, pričom jej lietadlá nebudú nad Ukrajinou ani prelietať. Podobný krok pritom zvažuje aj nemecká letecká spoločnosť Lufthansa.

Ukrajinská letecká spoločnosť SkyUp potvrdila v nedeľu (13. 2.) správy ukrajinských médií o tom, že medzinárodné poistné spoločnosti odmietajú z obáv pred vojenskou inváziou poisťovať stroje lietajúce v ukrajinskom vzdušnom priestore.

Niekoľko európskych i amerických spoločností pritom už niektoré svoje lety smerujúce na a z Ukrajiny v nedeľu (13. 2.) zrušilo, píše agentúra TASS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet