Na hlavný obsah

Ukrajina podala na Rusko žalobu na Medzinárodný súdny dvor

Zelenskyj žiada o nariadenie na okamžité zastavenie vojenských aktivít.

Ukrajina podala na Rusko žalobu na Medzinárodný súdny dvor
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu (27. 2.) oznámil, že jeho krajina podala na Rusko žalobu na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD) v holandskom Haagu.

Kyjev hlavný súdny orgán OSN žiada, aby Rusku nariadil okamžite zastaviť vojenské aktivity. Informovali o tom agentúra AFP a denník Guardian.

„Ukrajina predložila MSD svoje podanie proti Rusku,“ uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti.

Ako uviedol, Rusko sa musí zodpovedať za to, že manipulovalo s pojmom genocídy, aby ospravedlnilo svoju agresiu. „Žiadame o urýchlené rozhodnutie, ktoré Rusku nariadi okamžite zastaviť vojenské aktivity, a očakávame, že pojednávania sa začnú budúci týždeň,“ dodal ukrajinský prezident.

Ukrajina na súde preukáže, že ruský prezident Vladimir Putin je „hlavný vojnový zločinec 21. storočia„, povedala v ukrajinskej televízii generálna prokurátorka Iryna Venediktovová.

Oznámenie prišlo po tvrdení Zelenského, že konanie Ruska počas vpádu na Ukrajinu – bombardovanie materských škôl, obytných oblastí a zón nevojenskej infraštruktúry – nesie známky „genocídy“, píše na svojom webe Guardian.

Výzva na koniec hlasovacieho práva v Bezpečnostnej rade OSN

Zelenskyj predtým v prejave, ktorý je prístupný na sociálnych sieťach, vyzval svet, aby Rusko zbavilo hlasovacieho práva v Bezpečnostnej rade OSN.

Počínanie Ruska, ktoré vo štvrtok (24. 2.) začalo vojenskú inváziu na Ukrajinu, je podľa ukrajinského prezidenta na hrane genocídy. Moskva ešte zintenzívni svoje útoky na civilné ciele, počínanie susednej krajiny je teraz hlavne pomstou, myslí si Zelenskyj.

„Chystajú sa (Rusi) ešte viac bombardovať naše ukrajinské mestá, chystajú sa ešte viac zabíjať naše deti. To zlo, ktoré postihlo našu krajinu, musí byť zničené,“ zdôraznil prezident, ktorý sa stále nachádza v ruskými vojskami obliehanom Kyjeve.

Ruská strana odmietla, že by útočila na civilné objekty, mieri vraj len na ukrajinskú vojenskú infraštruktúru. Slovami o údajnej genocíde ruskojazyčného obyvateľstva na východe Ukrajiny Moskva v minulých dňoch zdôvodňovala svoj útok na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet