Na hlavný obsah

Ukrajinská armáda hlási zostrelenie piatich ruských lietadiel a helikoptéry

Ostreľovanie hlásia aj v Ľvovskej oblasti.

Ukrajinská armáda hlási zostrelenie piatich ruských lietadiel a helikoptéry
Pohľad zhora na ukrajinské hlavné mesto Kyjev - ilustračné foto. Foto: TASR

Ukrajinská armáda oznámila, že v Luhanskej oblasti na východe krajiny zostrelili päť ruských lietadiel a jednu helikoptéru, píše agentúra Reuters. Ukrajinská pohraničná stráž predtým uviedla, že ruské sily napadli hranicu Ukrajiny z Ruska i Bieloruska. Útok sa podľa ukrajinskej ochrany hraníc odohráva tiež z polostrova Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Ostreľovanie sa odohráva naprieč Ukrajinou, povedal poradca ukrajinského ministerstva vnútra. V meste Brovary v Kyjevskej oblasti podľa neho zabili jedného človeka a ďalší je zranený. Ukrajinské ministerstvo vnútra už skôr informovalo o stovkách „obetí“ ruského útoku z radov civilistov i vojakov, počty mŕtvych alebo ranených neboli zrejmé.

Reuters s odvolaním sa na ukrajinské úrady informuje tiež o ostreľovaní v Ľvovskej oblasti, ktorá sa nachádza na západe Ukrajiny. Mesto Ľvov leží zhruba 200 km od hraníc so Slovenskom. Podrobnosti zatiaľ nie sú k dispozícii.

Ostreľovanie hlásia viaceré oblasti

Ostreľovanie zaznamenali aj v Luhanskej, Sumskej, Charkovskej, Černihovskej a Žytomrskej oblasti, píše ukrajinský spravodajský server RBK Ukrajina. Informácie o obetiach z radov príslušníkov pohraničnej stráže sa podľa neho spresňujú.

Ruské vojská sa rozmiestnili v Bielorusku, ktoré je spojencom Moskvy, na skoršie spoločné vojenské cvičenie. Po manévroch, ktoré sa skončili 20. februára, v krajine zostala. Ukrajinská metropola Kyjev sa nachádza asi 75 kilometrov južne od hraníc s Bieloruskom.

Ruské ministerstvo obrany medzitým podľa ruských tlačových agentúr uviedlo, že zlikvidovalo infraštruktúru na ukrajinských leteckých základniach a narušilo ukrajinskú protivzdušnú obranu. Rezort zároveň poprel informáciu ukrajinskej armády o zostrelení jeho lietadla nad územím Ukrajiny.

Dobytie separatistami

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny medzitým oznámili, že dobyli dve mestá v Luhanskej oblasti, ktorá bola doteraz pod kontrolou ukrajinskej vlády, okrem iného Stanycju Luhanskú, uviedli tlačové agentúry.

Ukrajinské úrady túto informáciu zatiaľ nekomentovali, poznamenala agentúra Reuters. Separatisti hlásia aj zostrelenie ukrajinského vojenského lietadla v Luhanskej oblasti.

Ukrajina zároveň podľa jedného zo svojich činiteľov pod neustálym kybernetickým útokom. Východoeurópska krajina už v stredu hlásila, že nefungovali weby vlády, parlamentu, ministerstva zahraničných vecí ani niektorých bánk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet