Na hlavný obsah

Ukrajinskí umelci na Slovensku reagujú na dianie v ich vlasti

Sólistka Lubska by chcela mať rodinu na Slovensku.

Čakali, že to raz príde, ale nie teraz a v takom rozsahu. Ostali prekvapení a šokovaní. Boja sa o blízkych, ktorí žijú na Ukrajine. Takto reagujú ukrajinskí umelci pôsobiaci na Slovensku.

Dvadsaťjedenročná sólistka Štátneho divadla v Košiciach Tetiana Lubska pochádza z Kyjeva. Svoju rodinu by mala najradšej na Slovensku.

„Občas sa im nemôžem dovolať, lebo je aj s tým problém, aby som pokojne mohla zavolať, ale snažím sa zistiť, či je všetko s nimi v poriadku. Oni cestujú, chcem ich zavolať sem, aby som ich mala pod svojím krídlom,“ vyznala sa.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V košickom Štátnom divadle pôsobia desiatky ukrajinských umelcov. Sú členmi orchestra, zboru, tanečníci, sólisti opery, či baletu. Divadlo hľadá spôsob, ako ľuďom z vojnovej Ukrajiny pomôcť.

„Keď potrebujú sem rodiny a rodičov, tak im poskytneme naše byty ktoré sú, naše domy. Stravou sa rozdelíte. Chceme robiť zbierku šatstva, liekov, jedla,“ priblížil riaditeľ Štátneho divadla Košice Ondrej Šoth.

Herec Jevgenij Libezňuk napriek všetkým predpokladom veril, že tie spory nevyvrcholia vojnou. Narodil sa a študoval v Kyjeve. V západnej Ukrajine má mamu, sestru s manželom a dvoma staršími synmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko