Na hlavný obsah

Ukrajinský parlament vyzval svet na uvalenie tvrdých sankcií na Rusko

Kyjev chce aj naďalej riešiť spor diplomatickou cestou.

Ukrajinský parlament vyzval svet na uvalenie tvrdých sankcií na Rusko
Vojnoví veteráni držia národnú vlajku pri príležitosti osláv 30. výročia vyhlásenia nezávislosti Ukrajiny v pondelok 23. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Ukrajinský parlament označil rozhodnutie Ruska uznať nezávislosť samozvaných útvarov na „dočasne okupovaných územiach Doneckej a Luhanskej oblasti“ na východe Ukrajiny za jednostranné odstúpenie Moskvy od mierových dohôd, ktoré podpísala.

V utorkovom (22. 2.) vyhlásení ukrajinskí poslanci vyzvali svet na odmietnutie ruského rozhodnutia a na uvalenie tvrdých sankcií na Rusko, aby ho odradili od ďalšej eskalácie. Vyhlásenie zároveň ubezpečuje, že Kyjev zostáva oddaný myšlienke urovnania ozbrojeného konfliktu politickou a diplomatickou cestou.

„Ruská federácia je agresorom, stranou konfliktu a celý čas sa jej vojská nachádzali a naďalej sa nachádzajú na dočasne okupovaných územiach Ukrajiny,“ hovorí sa v dokumente podľa denníka Ukrajinska pravda. Vyhlásenie obviňuje Rusko z dlhodobej a systematickej snahy o podkopanie zvrchovanosti, nezávislosti a celistvosti Ukrajiny a zničenie jej štátnosti.

Apel na Moskvu

Vyhlásenie označuje Krym a separatistami ovládané územia v Donbase za neoddeliteľnú súčasť Ukrajiny, ktorá dočasne okupuje Rusko. Moskvu dokument vyzýva, aby zrušila svoje protiprávne rozhodnutia, podkopávajúce zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny.

Zahraničné štáty a medzinárodné organizácie parlament vyzýva, aby neuznávali nezávislosť nezákonne vyhlásených útvarov a zdržali sa krokov, ktoré by si tak mohli vysvetliť.

Parlament tiež vyzval na prijatie „dodatočných tvrdých sektorových, finančných a personálnych sankcií“ proti Rusku a jeho vedeniu s cieľom zabrániť ozbrojenej agresii proti Ukrajine a odvrátiť ďalšie vyhrotenie situácie.

Spomínajú zmrazenie plynovodu Nord Stream 2, odpojenie Ruska od medzinárodného platobného systému SWIFT a zákaz vývozu vyspelých technológií, najmä pokiaľ ide o vojensko-priemyselný sektor a energetiku.

Vyhlásenie vyzýva aj vlády a parlamenty cudzích štátov na posilnenie obranyschopnosti Ukrajiny vrátane urýchleného poskytnutia obrannej pomoci, ako aj na podporu ukrajinskej ekonomiky a jej finančnej stability.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet