Na hlavný obsah

Ukrajinský veľvyslanec vyzval Slovensko na materiálnu a vojenskú pomoc

Poslanci rokujú o uznesení k odsúdeniu ruskej agresie na Ukrajine.

Ukrajinský veľvyslanec vyzval Slovensko na materiálnu a vojenskú pomoc
Na snímke veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku Jurij Muška počas 59. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky k aktuálnej situácii na Ukrajine. Foto: TASR

Ukrajinský veľvyslanec na Slovensku Jurij Muška počas svojho piatkového (25. 2.) vystúpenia na mimoriadnej parlamentnej schôdzi vyzval Slovensko na poskytnutie materiálnej a vojenskej pomoci proti ruskej invázii na Ukrajine.

Zároveň vyzval na podporu Ukrajiny a jej európskych ambícií. „Ešte raz vás vyzývam, aby ste vyvinuli maximálne úsilie a neotáľali s pomocou pre Ukrajinu,“ zdôraznil Muška.

Veľvyslanec v parlamente opisoval, ako ruské vojská ostreľujú Kyjev. „Ruská federácia barbarsky vypálila viac ako 160 balistických a riadených striel na územie Ukrajiny,“ povedal s tým, že Rusi sú pripravení zabíjať civilistov, ničiť opozíciu a napádať susedov.

Muška prízvukoval, že ruská invázia fyzicky ohrozuje celú Európu, nielen samotnú Ukrajinu. Hovoril, že Rusi sa vyhrážajú, že začnú strieľať na jadrové reaktory. Zdôraznil, že ukrajinská armáda bojuje za mier a európske hodnoty a bude bojovať až do konca.

Poďakoval za pomoc, ktorú Slovensko poskytuje Ukrajincom utekajúcim pred vojnou, ale aj za solidaritu, ktorú prejavili ľudia na štvrtkovom (24. 2.) pokojnom pochode na podporu Ukrajiny v Bratislave.

Na mimoriadnej parlamentnej schôdzi zazneli v úvode hymny Slovenska i Ukrajiny. Zvolal ju predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) aj v súvislosti s prijatím uznesenia o odsúdení ruskej agresie na Ukrajine. Poslanci o ňom budú hlasovať neskôr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko