Na hlavný obsah

Únia chce podporiť domácu výrobu mikročipov a znížiť tak závislosť na ich dovoze

Ich nedostatok pocítili mnohé priemyselné odvetvia.

Európska únia chce znížiť svoju závislosť od polovodičov z Ázie a Spojených štátov. Európska komisia v utorok (8. 2.) predstavila návrh zákona, ktorým plánuje podporiť vývoj a výrobu mikročipov v členských krajinách. Ich nedostatok pocítili mnohé priemyselné odvetvia. Aj preto sa európske hospodárstvo zotavuje pomalšie.

Polovodiče sú základom modernej ekonomiky. Nevyhnutné sú pre fungovanie mobilných telefónov, automobilov, aj umelých pľúcnych ventilácií. EÚ má ambíciu stať sa lídrom v ich produkcii. Chce, aby do konca desaťročia z Európy pochádzalo 20 % mikročipov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Európsky zákon o čipoch podporí túto ambíciu značnými investíciami. Do roku 2030 umožní dodatočné verejné a súkromné investície vo výške 15 miliárd eur, ktoré pribudnú nad rámec už naplánovaných verejných prostriedkov v objeme 30 miliárd eur,“ predsedníčka Eurokomisie Ursula von der Leyenová.

Nová legislatíva zmierňuje pravidlá štátnej pomoci a členským krajinám má umožniť, aby zvýšili finančnú podporu potrebnú pre vývoj a výrobu polovodičov. Zástupcovia priemyslu rozhodnutie Komisie vítajú.

Nedostatok mikročipov a veľký dopyt po nich spôsobuje dlhodobo zmätok či pozastavenie výroby v mnohých priemyselných odvetviach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet