Na hlavný obsah

Únik dát zo švajčiarskej banky odhalil, že v nej majú účet aj viacerí zločinci

Banka Credit Suisse čelila kontroverziám aj v minulosti.

Únik dát zo švajčiarskej banky odhalil, že v nej majú účet aj viacerí zločinci
Na archívnej snímke z 11. októbra 2014 logo švajčiarskej banky Credit Suisse v Zürichu. Foto: TASR/AP

Druhá najväčšia švajčiarska banka Credit Suisse má obrovský problém. Projekt na sledovanie korupcie a organizovaného zločinu spolu s ďalšími svetovými médiami odhalili podrobnosti o 30 000 účtoch klientov tejto banky.

V dátach, ktoré unikli sa údajne nachádzajú aj viacerí zločinci. Credit Suisse akékoľvek obvinenia odmieta. Zásobu bankových údajov získal nemecký denník Süddeutsche Zeitung od anonymného zdroja. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Jakub Mitter.

Drogových dílerov, obchodníkov s ľuďmi alebo zločincov spája jedna vec. Špinavé peniaze získavajú z nelegálenj činnosti. A najnovšie, podľa informácií viacerých svetových médií, majú niektorí z nich rovnakú banku – švajčiarsku Credit Suisse.

Táto inštitúcia mala v posledných desaťročiach otvárať účty vysokorizikových klientov po celom svete. Je medzi nimi obchodník s ľuďmi na Filipínach, šéf hongkongskej burzy väznený za úplatky, ale aj skorumpovaní politici z Egypta alebo Ukrajiny. Z úniku citlivých dát podľa odborníkov vyplýva, že banka nepreverovala svojich klientov dostatočne.

„Každá jedna banka v tomto regióne sa musí riadiť a dodržiavať tzv. pravidlá AML (Anti Money Laundering) – opatrenia proti praniu špinavých peňazí. Ak dáta unikli, tak je problém s ochranou dát zo strany banky. Keď tam takí klienti sú, minimálne to vzbudzuje pochybnosti či banka spravila všetky opatrenia preto, aby zabránila tomu, že vôbec takých klientov má,“ povedal finančný analytik Maroš Ovčarik.

Pokuty už v minulosti

Odhaliť klientov, ktorí fungujú na princípe fiktívnych transakcií fiktívnych firiem, je podľa finančného analytika náročné. Odborníci upozorňujú, že banka Credit Suisse za posledných 30 rokov čelila desiatkam trestov a zaplatila viac ako 3,5 miliardy eur na pokutách.

Druhá najväčšia švajčiarska banka sa dostala do pozornosti aj minulý mesiac. Obvinili ju, že pomáhala bulharskej mafii prať špinavé peniaze z obchodu s kokaínom, čo banka popiera. Najnovší únik dát môže jej reputáciu ešte viac poškodiť, myslí si Ovčarik.

„Skupiny, ktoré sa možno v tomto regióne cítili bezpečne, sa až tak bezpečne cítiť už nebudú a môžu odtiaľ odísť. Na druhej strane to má negatívne dôsledky z pohľadu bezpečnosti klientskych dát. Ani to nie je dobrý signál, aby sa dáta akejkoľvek banky akýchkoľvek klientov dostali von,“ dodal Ovčarik.

Credit Suisse obvinenia z únikov dát odmieta. Tvrdí, že väčšinu účtov už uzavrela. Odborníci sa zhodujú, že kontroverzie banky ohrozujú celé Švajčiarsko, a teda aj jeden z najutajovanejších bankových zákonov na svete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika