Na hlavný obsah

Úprava koaličných vzťahov? Vládne strany sa údajne dohodli

Kolíková by mala ostať ministerkou.

Úprava koaličných vzťahov? Vládne strany sa údajne dohodli
Archívne foto - poslanci Národnej rady (NR) SR zo strany Za ľudí okolo Márie Kolíkovej končia v strane i poslaneckom klube. Odchádzajú do klubu SaS. Foto: TASR

Koaliční partneri už údajne majú návrh dodatku, ktorý by upravil koaličné vzťahy. Líder SaS Richard Sulík hovorí o dohode a o všeobecnom súhlase, zvyšné strany sú však skôr zdržanlivé.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková by mala ostať na svojom mieste. Otázne však zostávajú ďalšie posty, ktoré neaktuálna koaličná zmluva blokuje. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Karolína Lacová.

Vznik dodatku

Jedno je na papieri, iné v realite. Otázka, či otvárať koaličnú zmluvu, nie je vyriešená ani polroka po prestupe Kolíkovej zo Za ľudí do SaS. Sulík však avizuje, že prišlo k posunu a dohoda je viac-menej hotová.

„My sme si načrtli tú dohodu, súhlasíme s tým všetci zúčastnení, ale dali sme si dva týždne, aby sme to dostali do papierovej podoby,“ uviedol.

Predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský potvrdil vznik akéhosi dodatku. „Je aj nejaký draft dodatku, ale ja som ho nevidel, čiže mne je naozaj ťažké sa vyjadriť, v akom je to stave,“ priblížil.

Jasné však nie je, na akých miestach nastanú zmeny – hovorí sa o poste predsedu parlamentu. Sulík reaguje, že táto otázka je vyriešená. „Toto – ministerstvo spravodlivosti alebo predseda parlamentu – problém v koalícii rozhodne nebude,“ myslí si.

Veľa ministerstiev pre SaS

Predseda klubu OĽANO Michal Šipoš vysvetľuje, že post šéfa Národnej rady SR patrí Sme rodina a meniť to nechcú. Problém však vidí práve pri ministerstve spravodlivosti.

„Podľa koaličnej zmluvy SaS nemá nárok na štyri ministerské posty, ale len na tri, takže toto treba napraviť a treba sa dohodnúť, akým spôsobom to bude prejednané, respektíve akým spôsobom to bude nanovo platné,“ povedal.

V hre sú stále aj posty dvoch štátnych tajomníkov rezortu spravodlivosti. Kolíková chce na ne poslancov SaS Ondreja Dostála a Michala Luciaka, ktorý odišiel do Národnej rady SR.

„Teraz za niekoľko týždňov pán Luciak hovorí, že už sa mu nepáči v parlamente a chce ísť naspäť na ministerstvo, ale štát nie je cirkus,“ reagovala šéfka Za ľudí Veronika Remišová.

Ministerka spravodlivosti chce priniesť nominácie na rokovanie vlády na budúci týždeň. Voľné je aj miesto podpredsedu parlamentu, ktoré po odchode Juraja Šeligu naďalej papierovo patrí strane Za ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál