Na hlavný obsah

USA odsúdili snahu Ruska o uznanie dvoch separatistických regiónov na Ukrajine

Išlo by porušenie medzinárodného práva, tvrdia.

USA odsúdili snahu Ruska o uznanie dvoch separatistických regiónov na Ukrajine
Na snímke vejúca vlajka samozvanej Doneckej ľudovej republiky v militarizovanej zóne v Donecku na východe Ukrajiny. Foto: ČTK/AP

Spojené štáty v stredu (16. 2.) ostro odsúdili ruský parlamentný návrh na uznanie nezávislosti dvoch separatistických republík na Ukrajine.

Takýto krok by „predstavoval hrubé porušenie medzinárodného práva“, uviedol vo vyhlásení minister zahraničných vecí USA Antony Blinken. Informovala o tom agentúra AFP.

Ruská Štátna duma hlasovala v utorok (15. 2.) za výzvu ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi na uznanie dvoch odštiepeneckých regiónov na východe Ukrajiny – Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) – za „suverénne a nezávislé štáty“.

Návrh prišiel v čase stúpajúceho napätia medzi Západom a Moskvou v súvislosti s hromadením ruských jednotiek na hraniciach s Ukrajinou, pripomína AFP.

„Schválenie tejto výzvy Kremľom vyústi do celkového odmietnutia záväzkov ruskej vlády v rámci minskej dohody,“ podotkol Blinken s odvolaním sa na dohovor z roku 2014, ktorý mal za cieľ urovnať konflikt na Ukrajine.

Šéf diplomacie USA dodal, že takéto rozhodnutie by spochybnilo „deklarovaný záväzok Moskvy pokračovať v zapájaní sa do diplomacie s cieľom dosiahnuť mierové riešenie tejto krízy“.

Vyžiadalo by si tiež „rýchlu a pevnú reakciu zo strany Spojených štátov v plnej koordinácii s našimi spojencami a partnermi“, cituje z vyhlásenia AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet