Na hlavný obsah

USA ponúkli Rusku možnosť kontroly základní NATO

Moskva však musí krok opätovať.

USA ponúkli Rusku možnosť kontroly základní NATO
Ilustračná snímka - vojaci NATO. Foto: EPA

Spojené štáty sú ochotné diskutovať s Ruskom o tom, ako by si mohli overiť, či sa na základniach NATO v Rumunsku a Poľsku nenachádzajú rakety Tomahawk. To len v prípade, že Moskva bude ochotná podeliť sa o podobné informácie o niektorých svojich vojenských základniach. Uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na svoje zdroje.

Cieľom návrhu USA je podľa správy rozptýliť obavy Moskvy, že by sa tieto nosné rakety mohli použiť proti Rusku. Podľa jedného zo zdrojov by však akákoľvek dohoda bola možná až po rokovaniach so spojencami, najmä s Poľskom a Rumunskom.

Na základniach v Poľsku a Rumunsku sa nenachádzajú žiadne útočné rakety, ale ruský prezident Vladimir Putin opakovane naznačil, že USA a NATO by mohli používať systémy protiraketovej obrany Aegis Ashore na odpaľovanie rakiet Tomahawk.

Tieto dva druhy zbraní používajú rovnaké odpaľovacie zariadenia, uviedla agentúra Bloomberg. Severoatlantická aliancia tvrdí, že systém Aegis je určený výlučne na obranné účely.

Rumunsko podľa agentúry trvá na tom, že je otvorené inšpekciám ruských úradníkov na svojom území, ak Moskva splní podmienku reciprocity. Predstaviteľ oboznámený s postojom Poľska pre agentúru Bloomberg uviedol, že Varšava by mohla súhlasiť s podobnými inšpekciami výmenou za inšpekcie v ruskej enkláve Kaliningrad, ktorá hraničí s Poľskom.

Biely dom ani ministerstvo zahraničných vecí USA sa k správe nevyjadrili. Zdroj oboznámený so situáciou však pre agentúru Reuters uviedol, že USA ponúkli len rokovania o rôznych ruských otázkach, ako je napríklad kontrola zbrojenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet