Na hlavný obsah

USA sú najdôležitejším spojencom Nemecka, vyhlásil Scholz

S prezidentom USA bude rokovať o situácii na Ukrajine.

USA sú najdôležitejším spojencom Nemecka, vyhlásil Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: SITA/AP

Nemecký kancelár Olaf Scholz pred pondelkovým (7. 2.) stretnutím s americkým prezidentom Joeom Bidenom zdôraznil jednotu so Spojenými štátmi v kríze okolo Ukrajiny.

Cieľom jeho návštevy v Bielom dome je posilnenie transatlantického partnerstva, uviedol Scholz v rozhovore pre denník Washington Post.

„Spojené štáty sú najdôležitejším spojencom Nemecka a Európy. Je absolútne nevyhnutné, aby existovala silná jednota medzi všetkými dôležitými partnermi,“ povedal kancelár v interview, ktoré zverejnili v nedeľu (6. 2.) večer.

„Intenzívne sme sa snažili vyslať Rusku jasný signál, že zaplatí vysokú cenu, ak zasiahne na Ukrajine,“ citovala Scholza agentúra DPA. Kancelár tiež vyzdvihol Bidenovu angažovanosť v tejto kríze a na bilaterálnych rokovaniach s Ruskom, ktoré označil za veľmi náročné.

V súvislosti s kritikou nemeckého postoja v ukrajinskej kríze Scholz povedal: „Sme najsilnejším hospodárskym podporovateľom Ukrajiny. A budeme ním aj naďalej.“ Kancelár však znova obhajoval rozhodnutie Berlína nedodávať Ukrajine zbrane.

Nemecko kritizujú aj pre plynovod Nord Stream 2

Nemecko kritizujú aj pre plynovod Nord Stream 2, ktorý má prepravovať ruský zemný plyn do krajiny cez Baltské more, čím obíde Ukrajinu.

Americká vláda opakovane zdôraznila, že v prípade ruského vpádu na Ukrajinu by tento projekt nepokračoval. Ponechala však otvorené, či takýto záväzok dáva aj Berlín, pripomína DPA.

Scholz v reakcii na otázku, či by Nemecko v prípade ruskej invázie zastavilo uvedenie plynovodu do prevádzky, odpovedal: „Sme pripravení podniknúť všetky potrebné kroky spoločne s našimi spojencami.“ Konkrétny prísľub ohľadom plynovodu však nedal.

Biden prijme nemeckého kancelára v pondelok (7. 2.) popoludní v Bielom dome v rámci rokovaní o deeskalácii krízy na Ukrajine spôsobenej hromadením ruských vojsk pozdĺž jej hranice.

Scholz sa tento týždeň stretne aj s lídrami pobaltských štátov v Berlíne a počas februára plánuje tiež návštevu Ukrajiny i Ruska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet