Na hlavný obsah

USA uvoľnili niektoré sankcie namierené proti iránskemu jadrovému programu

Chcú posunúť rokovania o krok vpred.

USA uvoľnili niektoré sankcie namierené proti iránskemu jadrovému programu
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/Reuters

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v piatok (5. 2.) uvoľnila niektoré sankcie namierené na iránsky civilný jadrový sektor. Podľa zahraničných agentúr sa snažia Spojené štáty krokom posunúť rokovania o návrate Teheránu k jadrovej dohode z roku 2015.

Irán v reakcii na uvoľnenie sankcií povedal, že ide o dobrý, ale nedostatočný krok. S odvolaním sa na iránske ministerstvo zahraničia to napísala agentúra AFP. Iránsky minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján podľa agentúry Reuters uviedol, že USA by mali poskytnúť záruky pre obnovenie jadrovej dohody z roku 2015.

USA svojím krokom zrušili hrozbu sankcií pre zahraničné krajiny a firmy z Ruska, Číny a Európy, ktoré spolupracujú s nevojenskými časťami iránskeho jadrového programu.

Tieto sankcie pôvodne zrušila jadrová dohoda, administratíva Bidenovho predchodcu Donalda Trumpa však od nej odstúpila a niektoré postihy potom znovu zaviedla. Irán následne začal podmienky zmluvy porušovať.

Biden dáva dlhodobo najavo, že by sa chcel k dohode vrátiť, medzi Washingtonom a Teheránom však teraz panujú nezhody ohľadom toho, za akých podmienok to bude možné.

Nejasné výsledky rokovania

Irán chce okamžité zrušenie všetkých obnovených sankcií, USA však tvrdia, že je potrebné vyrokovať nové podmienky, pretože iránsky jadrový program prešiel v posledných rokoch určitým vývojom.

Podľa vyjadrenia amerického ministerstva zahraničia chcú USA pozastavením sankcií vyjsť Iránu čiastočne v ústrety, od čoho si Washington sľubuje posun v diplomatických rozhovoroch, ktoré zatiaľ nepriniesli konkrétne výsledky. Konečným cieľom týchto snáh je potom prinútiť Teherán k návratu k dohode.

Zákaz spolupráce pod hrozbou sankcií obnovil v máji roku 2020 vtedajší minister zahraničia USA Mike Pompeo, podľa ktorého sa Irán dopúšťal „jadrového vydierania“ tým, že v týchto zariadeniach rozširoval svoju aktivitu.

Obnovenie výnimiek zo sankcií podľa súčasnej americkej vlády uľahčí „technické diskusie“, ktoré sú potrebné v posledných týždňoch diplomatických rozhovorov vedených vo Viedni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet