Na hlavný obsah

Spojené štáty v najbližších dňoch pošlú do Poľska ďalších 3 000 vojakov

Rozhodol o tom prezident Joe Biden.

Spojené štáty v najbližších dňoch pošlú do Poľska ďalších 3 000 vojakov
Americkí vojaci počas vojenského cvičenia. Foto: TASR

Spojené štáty v najbližších dňoch pošlú do Poľska ďalších 3 000 vojakov. Podľa Pentagónu o tom rozhodol prezident Joe Biden v súvislosti s obavami z možnej bezprostredne hroziacej ruskej agresie voči Ukrajine. Moskva vzápätí informácie o úmysle napadnúť Ukrajinu označila za dezinformácie.

Americký minister zahraničia Antony Blinken v piatok (11. 2.) upozornil, že invázia ruských síl na Ukrajinu sa môže začať kedykoľvek, a to aj v čase konania zimných olympijských hier, ktoré sa končia 20. februára. Bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan okrem toho vyzval Američanov, ktorí ešte sú na Ukrajine, aby do 48 hodín odcestovali.

„Západné vlády a médiá vyvolávajú umelé napätie okolo Ukrajiny masívnym a koordinovaným predkladaním lživých informácií s cieľom odvrátiť pozornosť od vlastných agresívnych akcií,“ reagovalo ruské ministerstvo zahraničia na správy o varovaní zo západných metropol pred hroziacou ruskou inváziou na Ukrajinu.

Presuny vojsk sa začali už pred niekoľkými dňami

Presuny amerických vojakov do Poľska sa začali už pred niekoľkými dňami. Pôvodne sa to malo podľa Pentagonu týkať asi 1 700 príslušníkov armády zo základne Fort Bragg v Severnej Karolíne, predovšetkým z 82. výsadkovej divízie.

Uplynulú sobotu (5. 2.) priletel do Poľska veliteľ tejto divízie generálmajor Christopher Donahue s niekoľkými lietadlami s americkou vojenskou technikou a s predsunutou jednotkou. V nedeľu (6. 2.) potom pristálo ďalšie lietadlo s výsadkármi.

Okrem toho vo štvrtok (10. 2.) prileteli na poľskú leteckú základňu Lask pri Lodži americké stíhačky F-15. Presunuli sa zo základne Lakenheath vo Veľkej Británii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet